1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Kültür Sanat
  4. 'Mika Miki'nin albümü Yapay Kaset yayınlandı!

'Mika Miki'nin albümü Yapay Kaset yayınlandı!

Müzik dünyasında "Mika Miki" sanatçı adıyla tanınan İzmirli sanatçı Ozan Yurdakul, yeni albümü "Yapay Kaset" ile müzikseverlerin karşısına çıktı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete

Tüm şarkı sözleri Yurdakul’a ait olan albümde, yapay zeka platformları SunoAI ve Udio kullanılarak hazırlanan 6 şarkı bulunuyor.

 

Bu albüm, yapay zekanın müzik yaratım süreçlerinde gelecekte nasıl bir rol oynayabileceğini denemek amacıyla farklı türlerde yazılmış şarkılardan oluşuyor.

 

90'lı yıllarda insanların radyolardan beğendikleri parçaları kasetlere kaydederek oluşturdukları karışık kasetler gibi bir konseptle ortaya çıkan "Yapay Kaset", pop, çağdaş bachata, pop rap, rock ve balad türlerini içeriyor.

 

Türkiye'de yapay zeka ile üretilmiş ilk albümlerden biri olan çalışma, 3 Mayıs 2024’te DistroKid aracılığıyla Spotify, Apple Music, Youtube VEVO, Tidal, Instagram ve MikaMikiOFFICIAL Youtube kanalı gibi 150'yi aşkın dijital platformda şarkı sözleri ile birlikte yayınlandı.

 

 

Albümün ilk video klibi, "Yapay Kaset"teki ikinci şarkı olan "Maske", ikinci video klibi "Yelda" seyircisiyle buluştu.

 

Ozan Yurdakul, üçüncü video klibini tamamen yapay zeka ile oluşturulacak görseller ve videolarla üreteceğini belirterek, bu yeni klip üzerinde çalışmalarına devam ettiğini dile getirdi.

 

Gelecek yönünde adım atmayı hedeflediğini ifade eden Yurdakul, “Teknolojik araç ve imkanları aktif olarak kullanan, hatta zaman içerisinde sadece kullanıcısı olarak kalamayıp o teknolojilerin bizzat üretim süreçlerinde bulunmak için aksiyon almayı tercih eden birisiyim. Bir de takım oyuncusu olamıyor oluşum var. Bu nedenle yapay zeka benim için hep hayalini kurduğum bir asistan veya bir iş ortağım gibi. Onunla birlikte üretmek çok keyifli bir süreç olduğu gibi, gelecekte daha çok örneklerine rastlayacağımız eserleri ilk üretenlerden birisi olmak benim için ayrı bir önem taşıyor” dedi.

Yurdakul, yakın gelecekte yapay zekanın sanatsal üretim süreçlerinde daha aktif rol alacağını düşündüğünü vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Sadece yapay zeka ile oluşturulmuş dizi ve filmleri dahi izleyebileceğiz. Senaryosu yapay zeka ile yazılan, yönetmenliğinin yapay zeka tarafından üstlenildiği, oyunculuğunu yapay karakterlerin gerçekleştirdiği, ek olarak gerekli tüm videoların, görsel ve ses efektlerinin ve müziklerinin yapay zeka ile oluşturulduğu film ve dizilerden bahsetmek mümkün olacak. Yapay zekanın bir araç veya asistandan da öte, insanın yanında bir iş ortağı olarak birlikte yaratım süreçlerine katıldığı eserlerden oluşan yakın bir gelecek bizi bekliyor. Ben bu süreçlerin gerisinde kalmak istemiyorum. Müziğin dışında, görsel ve interaktif yazılım alanlarında da birçok projem var. Müzik tarafında yeni şarkılarım yoldayken, bir yandan da medyanın diğer alanlarındaki bu işlerimi de sonuçlandırıp farklı platformlarda kullanıcılara sunmaya hazırlanıyorum."

Kariyerinde akademisyenlik ile sanal gerçeklik ve yapay zeka çalışmaları var

 

Ozan Yurdakul, İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi'nde (MİAM) "Ses Mühendisliği ve Tasarımı" alanlarında yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamladıktan sonra, Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü'nde akademisyen olarak görev yaptı. Müzik eğitim teknolojileri alanında akademik makaleler ve sunumlar gerçekleştirdi. Aynı dönemde Digitürk’te yayınlanan birçok yabancı film ve belgeselin dublaj kayıtlarını üstlendi. 2003-2006 yılları arasında MİAM stüdyolarında birçok Türk Pop Müziği albümünün kayıt ve miks aşamalarında asistan mühendis olarak görev yaptı. Sonrasında mobil platform oyunlarının ses ve müziklerini yaptı. Sanayi Bakanlığı Teknogirişim Sermaye desteği ile kurduğu Kuka Yazılım Ltd. Şti. ile kurumsal etkinlik sektörüne yönelik artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik yazılımları ile interaktif deneyimler geliştirdi. Şu anda Mika Miki adı altında yapay zeka ile müzik, görsel tasarım ve video yapım çalışmalarını sürdürmektedir.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz