1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Dünya
  4. Dünya Meteoroloji Örgütü: ‘El Nino’ bitiyor ‘La Nina’ başlıyor

Dünya Meteoroloji Örgütü: ‘El Nino’ bitiyor ‘La Nina’ başlıyor

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), küresel sıcaklıkların artmasına neden olan ‘El Nino’ hava olayının sona ereceğini ve yıl sonundan itibaren gezegeni serin tutan ‘La Nina’ hava koşullarının etkili olacağını duyurdu.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete

WMO, yayınladığı raporda “Küresel sıcaklıkların ve dünya genelinde aşırı hava koşullarının artmasına neden olan ve geçen yıldan bu yana etkili olan El Nino artık sona erme belirtileri gösteriyor” dedi.

Örgüt, bu yıl temmuz-eylül döneminde ‘La Nina’nın görülme olasılığını yüzde 60 olarak tahmin ediyor.

Raporda son dokuz yılın kayıtlara geçen en sıcak dönem olduğu ve 2020’den 2023’ün sonuna kadar etkili olan ‘La Nina’nın soğutucu etkisinin de bu durumun önüne geçemediği belirtildi.

WMO Genel Sekreter Yardımcısı Ko Barrett, “Haziran 2023’ten bu yana her ay yeni bir sıcaklık rekoru kırıldı ve 2023, şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl oldu” dedi.

‘El Nino’ etkisinin sona ermesinin, ‘uzun vadeli iklim değişikliğinde bir duraklama’ olmadığını belirten Barrett, gezegenin ısıyı hapseden sera gazları nedeniyle ısınmayı sürdüreceğini söyledi.

‘El Nino’ nedir?

El Nino, Pasifik Okyanusu’nun sularının, orta ve doğu kısmındaki ekvator bölgesinde alışılmadık derecede ısınmasından kaynaklanıyor. El Nino, bazı yerlerde aşırı kuraklık ve büyük su sıkıntısı yaratırken dünyanın başka yörelerinde aşırı yağışlara ve sellere neden oluyor.

‘La Nina’ nedir?

La Nina, Pasifik Okyanusu’nun ekvatoral bandındaki okyanus sıcaklıklarındaki değişikliklerin bir sonucu olarak birkaç yılda bir meydana gelen karmaşık bir hava olayı. Bir La Nina dönemi boyunca, kış sıcaklıkları Güney’de normalden daha sıcak, Kuzey’deyse normalden daha soğuk olur.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz