1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Sağlık
  4. İzmir Tabip Odası Başkanı Özyurt’tan Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay’a ücretsiz HPV aşısı çağrısı

İzmir Tabip Odası Başkanı Özyurt’tan Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay’a ücretsiz HPV aşısı çağrısı

Ankara ve İstanbul Büyükşehir belediyelerinin ücretsiz olarak başlattığı HPV aşı kampanyasının İzmir’de de gerçekleştirilmesi için İzmir Tabip Odası yönetimi girişim başlattı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete

İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhun Özyurt, Egeli TV’de yaptığı açıklamada, aynı zamanda odalarının da bir üyesi olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a makamında nezaket ziyaretinde bulunacaklarını belirtti. Ziyaret sırasında bazı konuları da gündeme getirmeyi düşündüklerini ifade eden Özyurt, bu konulardan birinin de HPV aşısı uygulamasının ücretsiz yapılması talebi olduğunu dile getirdi.

Prof. Özyurt, Ankara ve İstanbul’da büyükşehir belediyelerinin kadınların sağlığı açısından büyük önem taşıyan ücretsiz HPV aşısı kampanyası başlattığını hatırlatarak, “Kendi cebimden yaptırayım derseniz çok pahalı bir aşı. Birçok insan bunun altından kalkamayacağı için ‘aman yaptırmayıvereyim’ diyecektir. Ama böyle bir hizmet sunarsak emin olun çok çok iyi bir şey yapmış olacağız. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Cemil Tugay’a önümüzdeki hafta bir nezaket ziyareti yapmayı planlıyoruz. Bu konuyu da açmayı düşünüyoruz” dedi.

 

SADECE BAKANLIĞIN ÜRETTİĞİ SİSTEMLE BİR YERE VARACAĞIMIZ ŞÜPHELİ

Türkiye ve İzmir gündemindeki sağlık sorunlarına ilişkin soruları da yanıtlayan Özyurt, MHRS’de randevu alınmasındaki yeni düzenlemenin doktor ve hasta arasında sürtüşmelere yol açabileceğini söyledi.

Yeni uygulamanın randevuya onay vermeyi gerektirdiğine işaret eden Özyurt, şöyle konuştu:

“Hastanın randevuya gelmeden bir gün önce onay vermesi gerekiyor. Bunu beceremeyecek çok insan var. Telefon yetersizliği, bilgi yetersizliği, beceri yetersizliği nedeniyle. Hasta ‘oğlum randevu aldı’ deyip gidecek hastaneye. Gidip bakacak adı yok. O sırada kuyrukta bekleyenler var. Ben randevu aldım muayene olmak istiyorum diyecek. Doktorla bir çatışma. İçeride hasta bakmayla meşgul olan doktorla bir çatışma. Girecek hastanın feryadı. Hastalar için de hizmet eden hekimler ve sağlık çalışanları için de nasıl daha uygun hale getirebiliriz? Bunu bir araya oturarak bir şeyler üretmemiz lazım. Sadece Sağlık Bakanlığı'nın ürettiği bu sistemle bir yere varacağımız çok şüpheli.”

 

ŞEHİR HASTANESİNE ULAŞIM SORUNU ÇÖZÜLMELİ

İzmir Bayraklı Şehir Hastanesine ulaşım konusundaki şikayetlere değinen Özyurt, “Ulaşım gerçekten büyük bir problem şehir hastanesinde. Yani o yapılırken bunu düşünmüş olmanız gerekirdi. Ulaşım sorununu nasıl çözecekler? Bu kadar büyük bir yatırım, bu kadar büyük bir hastane… Birçok hastaneyi kapatarak sağlık personeli, elemanlar oraya geçirildi. Bu kadar büyük yatırımı bırakmak da olmaz. O yüzden bu ulaşım sıkıntısına bir çözüm bulunması gerekir” diye konuştu.

 

YERLEŞİMLERDE DOLAŞAN DOMUZLAR İNSANLARA ZARAR VEREBİLİR

Özyurt, İzmir’in bazı noktalarında popülasyonu artan domuzların insan sağlığı açısından yol açabileceği sorunlar konusunda da araştırma yapacağını da belirterek, “Domuz meselesinin büyüdüğüne ilişkin yaygın olarak dolaşan videolar var. Ben de gördüm. Gerçekten sayılmayacak kadar çoklar. İrili ufaklı çok sayıda var. Henüz insana saldırı duymadık, bilmiyoruz. Ama olmayacak bir şey değil. Hele bir aç kaldıklarında olmayacak bir şey değil. Bu işin üstüne gitmeyi düşünüyorum. Üniversite hocalarıyla ve veterinerler ile görüşüp görüşlerini öğreneceğim” dedi.

 

HEKİMLERİN ZARAR GÖRMESİ VERİLEN HİZMETİ DE KÖTÜLEŞTİRİR

 

En büyük sorunu “işlerinin değersizleştirilmesi, sıradanlaştırılması” olarak gördüklerini anlatan Özyurt, şöyle devam etti:

“Meslekle alakalı sıkıntılarımızı çok uğraşmamıza rağmen, bizden önceki dönemde yöneticiler de çok uğraşmalarına rağmen çözüm yolunda çok başarılı olamadılar. Ama bunlar için onları suçlamak çok mümkün değil. Çünkü karşılarındaki yönetim Sağlık Bakanlığı, kendi başına karar alma eğiliminde hep. Yani ‘bir karar alacağız, görüş alalım, sağlık sendikalarından görüş alalım, sağlıkla ilgili paydaşlardan görüş alalım’ düşüncesinde hiçbir zaman olmadı. Bunun en güzel örneği bu MHRS.”

Özyurt, hekime uygulanan şiddetin de cezalandırılmaması durumunda artarak devam edeceğini ifade ederek, “Bundan en çok hekimler zarar görecek. Hekimlerin zarar görmesi ne demek? Verilen hizmetin kötüleşmesi demek. Hekimlerin zarar görmesi ne demek? Yurt dışına bir an evvel gideyim telaşına düşmesi demek. Bunu engellemek de çok kolay. Şiddetin cezasız kalmaması lazım” dedi.

 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz