Tugay’ın o sözü ve sosyal demokrat belediyede, sosyal projeler ve işler daire başkanlığını kapatmak

İzmir’de yıllardır inanılmaz bir kafa karışıklığı yaşanıyor. Hatta düpedüz “akıl tutulması” bile denebilir.

Bir önceki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer döneminde çok konu edildi.

Büyükşehir Belediyesinin bünyesinde LGBTİ’liler (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) için Daire Başkanlığı kurulduğu söylentileri yayıldı.

Soyer’in “LGBTİ’lilerin emrindeyiz” gibi gereksiz ve kastını çok aşan açıklamaları da elbette bu algıyı güçlendirdi.

Oysa kurulan Sosyal Projeler Daire Başkanlığı’ydı.

Fakire, fukaraya, dar gelirliye ve dezavantajlı kesimlere proje üretmek için kurulan daire başkanlığı sanki sadece “LGBTİ’lilere hizmet veriyor” algısıyla heba edildi.

***

Bugünlerde bu konuda çok konuşulacak yeni gelişmeler yaşandı.

Aslında ilk duyduğumda inanamadım. O yüzden Büyükşehir Belediyesi yetkililerine iki kez teyit ettirdim.

Ne yazık ki İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Daire Başkanlığı ve Sosyal İşler Daire Başkanlıkları ile ilgili kapatılma kararı verilmiş.

Oysa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay sosyal işler ya da sosyal projelere en çok ihtiyaç duyan kesimleri en iyi anlayacak isimlerden biri.

Tugay’ın seçim döneminde projelerini açıkladığı Tepekule Kongre Merkezi’ndeki  toplantıya ben de katılmıştım.

Orada Tugay sağ cebinden annesinin verdiği “harçlık” dediği paraları çıkarıp hikayesini anlattı.

Bir gün önce ziyaretine gittiği annesi emekli maaşından arttırdığı paraları Tugay’a vermiş. “Param var anne” demesine rağmen alması konusunda ısrar etmiş.

Aslında tam da bu hikaye Tugay’ın tüm projelerinin felsefesini oluşturan en önemli bam teli oldu.

***

Tugay bu ülkenin bu kentin en dar gelirli kesiminden geliyor.

Bu ülkedeki milyonlarca dar gelirli gibi o da hayatın zorluklarıyla çok erken yaşlarda tanışmış.

Pazarcılık ve işportacılık yapmış.

Seçim öncesindeki proje tanıtım toplantısında Tugay, siyasete girme, belediye başkanı olma nedeninin de bu zorlukları yaşayan insanlara yardım etmek olduğunu söyledi.

Tugay o gün,  “Ülkenin birçok sorunu var. Yalnız, çaresiz, sahipsiz kalmanın ne demek olduğunu biliyorum. Yaşanan sorunların çözümüne katkı vermek için siyasete başladım. Ben kadere inanıyorum” dedi.

Aslında Tugay projelerinin tamamı “en alttakiler” düşünülerek dizayn etti. İlk 6 ay içinde hızlı eylem planı kapsamında su faturalarını indirme sözü verdi. Yaptı da.Daha çok insana daha ucuz ulaşım imkanı vaat etti. Bu konuda da harekete geçti.

***

Tugay seçim öncesi düzenlediği proje tanıtım toplantısında, “Bu mücadele, son insanımız kendini iyi hissedene kadar, bu ülkenin onuru çıkabileceği en üst seviyeye çıkana kadar devam edecek” oldu.

Buraya kadar çok güzel. Hatta alkışlanacak kadar güzel ama son gelişmeler tüm çabalarla dev bir çelişkiyi işaret ediyor.

Sosyal İşler Daire Başkanlıkların kapatılmasının İzmir’e de Tugay’ın samimiyetle anlattığı hedeflere de hiçbir katkısı olmayacağı hatta sekte vuracağı ortada.

Bir yanlış anlaşılma yoksa ve gerçekten belediyenin yüzbinlerce ihtiyaç sahibine yaptığı proje ve yardımların en organize şekilde yapılmasını sağlayacak en üst düzey daire başkanlıkları kapatılma kararı varsa ve uygulanırsa ortaya çok tuhaf bir durum çıkacak.

Sosyal İşlerle ilgili bir birimi kapatacak dünyadaki ilk sosyal demokrat partili belediye İzmir Büyükşehir Belediyesi olacak.