1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Güncel
  4. Bakanlık’tan onay… İzmir’e yeni içme suyu müjdesi!

Bakanlık’tan onay… İzmir’e yeni içme suyu müjdesi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin içme suyunu karşılamak için yapacağı Değirmendere Barajı ve İçmesuyu Projesi’nde kullanılmak üzere açılmak istenen taş ocağı ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onay verdi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete
Player yükleniyor...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) İzmir’in Karşıyaka İlçesi sınırlarında inşa etmek etmek istediği Değirmendere Barajı ve İçmesuyu Projesi ilgili kritik bir karar verdi.

Bakanlık İZSU’nun ‘Değirmendere Barajı ve İçmesuyu Projesine Ait Malzeme Ocakları, Kırma Eleme Ve Yıkama Eleme Tesisi’ projesi ile ilgili ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdi. Proje ömrü 3 yıl olacak. İZSU ocak ve tesis için 4 milyon 171 bin 104 TL bütçe ayırdı.

Değirmendere Dere üzerinde yapımı planlanan Değirmendere Barajı ile İzmir ve çevresinin içmesuyu ihtiyacının bir kısmının karşılanması ve Menemen İlçesi’ndeki bazı yerleşim yerlerinin Değirmendere Deresi’nin taşkınlarından korunması amaçlanıyor. Değirmendere Barajı’nın maksimum depolama kapasitesi 2,52 hektometreküp (2 milyon 525 bin metreküp) olması planlanıyor.

Proje tanıtım dosyasında “Proje kapsamında kullanılacak olan geçirimsiz (kil) malzeme ocağı için 1,39 hektarlık 35/2015-07 nolu hammadde üretim izni, geçirimli malzeme ocağı için 9,64 hektarlık 1/130 nolu hammadde üretim izni ve kaya (kireçtaşı) malzeme ocağı için 12,53 hektarlık 35/2015-10 nolu hammadde üretim izni alınmıştır. 1,39 hektarlık 35/2015-07 nolu hammadde üretim izin alanının tamamı, 9,64 hektarlık 1/130 nolu hammadde üretim izin alanının tamamı, 12,53 hektarlık 35/2015-10 nolu hammadde üretim izin alanının tamamı ÇED talep alanı olarak belirlenmiş olup, proje toplam 23,56 hektardan oluşmaktadır. Bitkisel toprak stok alanları, kırma eleme tesisi ve yıkama eleme tesisi malzeme ocakları içerisinde yer aldığından ayrı bir ÇED talep alanı oluşturmamaktadır.” denildi

TARIM VE ORMAN’DAN KISMEN ONAY Öte yandan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü proje ile ilgili zeytinliklerden kaynaklı kısmen onay verdiğine dair görüş bildirdi.

Görüş yazısında  şu ifadeler yer aldı: Bakanlığımız  Tad  Portal  sistemine  yüklenen  proje  kapsamında  ki  arazilerin  Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca yerinde etüt edilmesi ile hazırlanan Tarımsal Etüt Raporu neticesinde; 5403 sayılı Toprak  Koruma  ve  Arazi  Kullanımı  Kanunu'  nun  13. maddesine  göre  Kuru  Özel  Ürün  Tarım  arazisi sınıfındaki  Menemen  İlçesi  Kır  Mahallesi  120  ada  1-3  ve  4  parsel  tarımsal  üretim  amacı  dışında kullanılamaz.  Yıkama-Eleme  Tesisi  ve  Şantiye  sahası  yapılması  düşünülen  Menemen  İlçesi  Kır Mahallesi  123  ada  4  ve  5  parsel  numaralı  taşınmazlar  ise  Bakanlığımız  mülga  Tarımsal  Üretim  ve Geliştirme  Genel  Müdürlüğü'nün  08.06.2011  tarih  ve  B.12.TUG.0.05.02.105-06-2961-12311-42356 sayılı  talimatında  zeytinlik  alanlarda;  5403  sayılı  Toprak  Koruma  ve  Arazi  Kullanımı  Kanun hükümlerinin değil, özel Kanun niteliği taşıması nedeniyle 3573 sayılı Kanun hükümlerin uygulanması gerektiği  ve  tapu  vasfı  zeytinlik  olmayan  ancak  üzerinde  zeytin  ağaçları  bulunan  ve  üzerinde  zeytin ağaçları  bulunmayan  ancak  tapu  vasfı  zeytinlik  olan  alanlarda  da  adı  geçen  Kanun  hükümlerinin uygulanması  gerektiği  belirtilmektedir.  Bu  doğrultusunda  3573  sayılı  Zeytinciliğin  Islahı  ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunun  20. maddesi  (Değişik:  28.02.1995-4086/5)  gereği  söz konusu arazinin istenilen amaçla kullanılması uygun görülmemiştir.

Faaliyet yapılması düşünülen Menemen İlçesi Kır Mahallesi 123 ada 3 parsel numaralı taşınmaz, ile  Geçirimli  (  Kum-Çakıl) Malzeme  Ocağı,  Geçirimsiz Malzeme  Ocağı  Bitkisel  Toprak  Stok  Alanı, Geçirimsiz (Kil) Malzeme Ocağı, Kazı Depo Sahası, Kırma-Eleme Tesisi, Kaya Malzeme Ocağı Bitkisel Toprak  Stok  Alanı,  Kaya  (Kireçtaşı) Malzeme  Ocağı;  orman  ve tescil  harici  yerler  olduğundan  5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında yapılacak bir işlem bulunmamaktadır. Ancak    proje  sahası  içinde  bulunan   Menemen  İlçesi  Kır Mahallesi  123  ada  1  ve  2  numaralı Marjinal Tarım Arazileri (TA) niteliğindeki parsellerin 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu' nun 13. maddesine göre tarım dışı kullanılması uygun görülmüştür.

(Egedesonsöz)

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz