1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Yerel Yönetimler
  4. Büyükşehir'den "Gençlik" çalışması: Başarılı öğrencilere ulaşım ve konaklama desteği

Büyükşehir'den "Gençlik" çalışması: Başarılı öğrencilere ulaşım ve konaklama desteği

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ekonomik krizden etkilenen kesimler arasında öne çıkan gençleri her alanda desteklemek için özel bir çalışma başlattı. Eğitim yardımlarından kamplara kadar pek çok başlığın olduğu gençlik çalışmaları artarak devam ederken başarılı üniversite öğrencilerine İzmir’i tercih etmeleri durumunda konaklama ve ulaşım desteği verecek.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete


Büyükşehir Belediyesi tercihini İzmir’den yana kullanan başarılı öğrencilere konaklama ve ulaşım alanında önemli destekler verecek projeyi başlattı. 

Üniversite sınavında ilk bin ve ilk 5 bin sıralaması içinde olmak üzere iki kademede yer alan öğrencilerin İzmir’de bulunan bir üniversiteyi tercih etmesi durumunda konaklama ve ulaşım konusunda destek verilecek. Toplu taşıma destek projesi kapsamında ilk bine giren öğrencilere 4 kontör (2 geliş- 2 gidiş) olarak aylık 120 kontör verilmesi planlanıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, üniversite öğrencilerini sıcak yemek ile buluşturmaya da devam edecek. Ege Üniversitesi Kampüsü, Dokuz Eylül Üniversitesi Kampüsü, İYTE Kampüsü, Kâtip Çelebi Üniversitesi Kampüsü, İzmir Demokrasi Üniversitesi ve Bakırçay Üniversitesi Kampüsü olmak üzere 6 noktada sıcak yemek dağıtımı sürecek. 


Eğitim yardımları artıyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın talimatıyla kurulan Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Eğitim Destekleri Şube Müdürlüğü, 2024-2025 eğitim öğretim döneminde öğrenci ve velilere eğitim desteği verecek. Ekonomik koşullar nedeniyle eğitim hayatlarında maddi ve manevi çeşitli sorunlarla karşılaşan aileler, projeler sayesinde rahat bir nefes alacak. 
Ailesi İzmir’de ikamet eden ihtiyaç sahibi ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencileriyle hayırsever eğitim gönüllüleri buluşturulacak. Kişi, kurum ve kuruluşlar ile öğrenciler arasında köprü konumunda olacak İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarafları https://bizvariz.izmir.bel.tr internet sitesi üzerinden bir araya getirecek.  


Çamaşırhanelerin sayısı üçe çıkıyor
Hâlihazırda Bornova ve Çiğli’de üniversite öğrencileri için faaliyet gösteren İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı çamaşırhanelerin sayısı, Buca’da açılacak yeni çamaşırhane ile üçe çıkıyor. Çok sayıda üniversite öğrencisinin ikamet ettiği Buca’da oluşan ihtiyaca yönelik olarak Dokuz Eylül Üniversitesi yakınlarında çamaşırhane açılacak. https://bizvariz.izmir.bel.tr adresi üzerinden randevu sistemiyle çalışacak çamaşırhanede, deterjan ve su İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak. Öğrencilerin giysileri ücretsiz olarak yıkanıp kurutulacak.

Nakliye hizmeti 
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eğitim Destekleri Şube Müdürlüğü, İzmir’de öğrenim gören üniversiteli öğrencilere nakliye hizmeti de sağlayacak. Nakliye ücretlerinin arttığı günümüzde taşınma masraflarını ödemekte güçlük çeken öğrenciler, yine https://bizvariz.izmir.bel.tr adresi üzerinden başvuru yaparak öğrenci belgeleriyle birlikte nakliye hizmeti desteği talebinde bulunacak. Randevu sitemi ile işleyecek projede, eşyaların taşınması için araç yönlendirilecek. Nakliye hizmeti, yalnızca İzmir sınırları içerisinde olan taşımalarda araç desteği sağlayacak. 

Genç İzmir
İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik Çalışmaları Şube Müdürlüğü de gençler için hummalı bir şekilde çalışıyor. 15-30 yaş arasında gençleri kapsayan gençlik çalışmalarını “Genç İzmir” projesiyle yürüten Büyükşehir Belediyesi Konak, Bornova ve Çiğli ilçelerindeki 4 gençlik merkezinin yanı sıra “gencizmir.com” üzerinden de gençlere ulaşıyor. Genç İzmir Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi, Genç İzmir Bornova Gençlik Yerleşkesi, Bornova Buz Sporları Salonu Genç İzmir ve Genç İzmir Çiğli Gençlik Merkezi’nde kişisel gelişim seminerleri, hak temelli atölyeler, yoga, robotik kodlama, dans, tiyatro, kariyer danışmanlığı, yabancı dil kursları, yabancı dil konuşma kulüpleri ve konservatuvara hazırlık-şan eğitimi yıl boyu ücretsiz olarak yapılıyor. Dijital Genç İzmir, yani “gencizmir.com” ile de kişisel gelişim seminerleri, atölyeler, dil kursları ve farkındalık çalışmaları yapılıyor. Genç İzmir sosyal medya hesabının 26 bin 600 takipçisi bulunuyor.

Barınma desteği de var
İzmir ve çevresinde bulunan üniversite öğrencilerinin ve öğrenci topluluklarının Genç İzmir ile arasında bağ kurarak katılımcı projeler ve etkinlikler gerçekleştirmesi için hayata geçirilen “Biz Kampüsteyiz” projesini de unutmamak gerek. “İzmir Gençlere Kucak Açıyor” projesi ile de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Buca ve Örnekköy sosyal tesislerinde üniversiteli öğrenciler için barınma desteği sağlanıyor.

Kitap Kafeler odak noktası
İzmirli gençler İzmir Büyükşehir Belediyesi Grand Plaza AŞ çatısı altındaki Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM) ve Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde bulunan Kitap Kafelere de yoğun ilgi gösteriyor. Ders çalışmak ve kitap okumak isteyenler burada buluşuyor. Hayat pahalılığının her geçen gün daha çok hissedildiği günümüzde gençler ekonomik menüsü nedeniyle özellikle bu kafeleri tercih ediyor. Kitap Kafelerde bulunan APİKAM’ın yayınları İzmir’in tarihini, coğrafyasını, kültürünü ve sanatını merak edenler için de en doğru adres. Çok yakında APİKAM Kitap Kafe’de Güney Amerika kahvelerinin yer aldığı İzmirli Kahve de satışa sunulacak. 

Psiko-Sosyal destek de sağlanıyor
İki psikolog, üç psikolojik danışmandan oluşan psiko-sosyal destek servisiyle gençlerin kendini anlaması, farkındalık kazanması, problemlerini tanımlaması ve çözüm yolları üretmesi amacıyla meslek elemanlarından oluşan psiko-sosyal destek birimi bulunuyor. Yüz yüze görüşmelerin yanı sıra psiko-sosyal destek ekibi tarafından çeşitli eğitimler ve atölye çalışmaları yapılıyor. 

İzmir Gençlik Belediyesi
Gençlerin kent yönetimine dâhil edilebilmesi için oluşturulan Türkiye’nin ilk ve tek gençlik belediyesi İzmir Gençlik Belediyesi de 88 asil üye, 44 yedek üye ve 78 gönüllü ile çalışmalarını sürdürüyor. 

Üniversite Tercih Günleri
İzmir Büyükşehir Belediyesi, üniversite tercihi yapmaya hazırlanan gençlere “Tercih Günleri” kapsamında danışmanlık hizmeti de sunuyor. Üniversite sınav sonuçlarının açıklamasının ardından Temmuz ayı son haftası itibariyle 10 gün süreyle Tarihi Havagazı Gençlik Yerleşkesi ve uzak ilçelerde uzman rehberler akran danışmanları ile gençlere tercih desteği veriyor. 

Genç İzmir Kariyer Danışmanlığı
18-30 yaş arası gençlerin kariyer hayatlarına şekil verebilmek için CV hazırlama, mülakat teknikleri başta olmak üzere iş ve eğitim hayatına dair danışmanlık hizmeti de var. 

Kitap Kart projesine talep yoğun
İzmir’de yaşayan ve sosyoekonomik zorluk yaşayan 17-20 yaş arası üniversite sınavına hazırlanan gençlerin eğitim süreçlerine katkı sağlamak amacıyla kaynak kitap alabilmeleri için “Kitap Kart” desteği sağlanıyor. Bu çalışmada İzmir Kitap ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası’nın da iş birliği ile İzmir’deki esnafların desteklenmesi amaçlanıyor.

Gençler İzmir’i Geziyor
Gençlerin kenti tanımaları ve kentlilik bilincini kazanmaları için “Gençler İzmir’i Geziyor” projesi ile rehber eşliğinde kent merkezi turu ile Selçuk Efes ve Bergama kültür turları yapılıyor. Gençlerin zihinlerini dinlendirmek, sosyalleşmelerini sağlamak ve motivasyonlarını artırmak için “doğa ve deniz” temalı yaz kampları ve aquapark etkinlikleri organize ediliyor. 
Turizm bölümü öğrencileri için özel kent gezileri yapılıyor. Örneğin Dokuz Eylül Üniversitesi ve Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Bölümü öğrencilerine kentlerini daha iyi tanımaları için profesyonel tur rehberleri eşliğinde 1 Günde 8.500 Yıl, Sığacık ve Selçuk gezileri düzenlendi.

Deniz etkinlikleri ve kamplar
Bir taraftan gençlik şenlikleri ve gençlik festivalleri devam ediyor. Buca, Bornova ve Çiğli ilçelerinde “Gençler Genç İzmir’le Buluşuyor” sloganıyla düzenlenen gençlik şenliklerine yaklaşık 11 bin genç katıldı. İnciraltı Kent Ormanı, Tarihi Havagazı Gençlik Yerleşkesi ve arabalı vapurda gerçekleştirilen etkinlikler ise toplamda 6 bin 400 genci buluşturdu. 2024 yılında Kültürpark’ta ve Âşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda şenlik yapılması planlanıyor.

Meslek kursları ile iş fırsatı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü ise yenilikçi, üretken, teknolojik mesleki eğitim modellerine gençlerin erişimini mümkün kılıyor. Meslek Fabrikası’nın kursları kent merkezi ve çevre ilçelerde olmak üzere 17 ilçede 28 farklı kurs merkezinde yaklaşık 215 branşta sürüyor. Bugüne kadar 130 bine yakın kişinin katıldığı kurslar NC/CNC torna ve freze tezgah işçisi, gazaltı kaynakçılığı, soğutma ve iklimlendirme gibi teknik kurslardan protez tırnak, barista, veri giriş elemanı, dijital pazarlamaya kadar uzanıyor.
Meslek Fabrikası üniversiteler, meslek liseleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, Çalışma ve İş Kurumu İzmir İl Müdürlüğü ve diğer kamu kurum ve kuruluşları iş birliğiyle pek çok proje de yapıyor. Bünyesindeki İstihdamı Geliştirme ve Destekleme Birimi ise İŞKUR Hizmet Noktası olarak görev yapıyor. Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü kurslarından mezun olup ve iş arayan kursiyerleri işe yönlendiren birimde, 2017’den günümüze 17 bin 555 kişi İzmir işgücü piyasasında çeşitli işlere yönlendirildi, 1921 kişi de işe yerleşti. İstihdamı Geliştirme ve Destekleme Birimi “https://www.kariyerimiz.com.tr/” ile iş arayanları ve işverenleri tek çatı altında toplamaya da başladı. 

Spora katılım hakkı
İzmir Büyükşehir Belediyesi gençlerin spora katılımını artırmak için de proje geliştiriyor. Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı'na bağlı Spor Çalışmaları Şube Müdürlüğü, spor kültürünü İzmir geneline yaymak ve dezavantajlı grupların spor imkânlarından yararlanmasını sağlamak için çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda her yıl pek çok kez kentin farklı noktalarında spor etkinlikleri ve turnuvalar düzenleniyor. 
Kentte faaliyet gösteren amatör spor kulüplerine de spor malzemesi ile nakit desteği sağlanıyor. 2024 yılı planlaması kapsamında 5 milyon 678 bin 800 lira spor malzemesi desteği ile 15 milyon lira nakdi destek amatör spor kulüpleri ile paylaşılacak. Kulüplere, 1 milyon 862 bin lira tutarında 250 bin adet su desteği de sağlanacak. 

Genç Bilet
İzmir Büyükşehir Belediyesi,  İzmir'de bulunan gençlerin kültür sanata erişimini artırmak için de destek oluyor. Genç Bilet kampanyası ile 16-25 yaş arası gençlere ücretsiz sinema, tiyatro ve konser bileti dağıtılıyor. Bu yıl kayıtların tamamlandığı proje ile bir yıl boyunca 12 bin gence 36 bin ücretsiz bilet ulaştırılacak. Büyükşehir tarafından geliştirilen İzmir Art mobil uygulaması ise gençlerin tüm kültür sanat etkinliklerinden hızla haberdar olmasını sağlıyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz