1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Güncel
  4. Doğal gıda takviyesinde cinsiyete özel dönem başladı!

Doğal gıda takviyesinde cinsiyete özel dönem başladı!

Aile Hekimliği Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Can, sağlıklı yaşam programlarının önemli unsurlarından biri haline gelen doğal besin takviyeleri alımının cinsiyet ve hormonal düzeye göre farklılık gösterebildiğini söyledi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete

Prof. Dr. Hüseyin Can, Türkiye merkezli Natural Products’un besin takviyesi markası olan Sidrex ürünlerinin Balçova Termal Otel’deki lansmanında, “Bütüncül Sağlık Kapsamında Kadın ve Erkeklerde Gıda Takviyelerinin Yeri ve Önemi” başlıklı bir sunum yaptı.

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlık kavramının tanımını “bireysel, toplumsal ve sosyal” anlamda bütünlük hali olarak gerçekleştirdiğine dikkati çeken Can, sağlıklı beslenme, uyku ve çevre gibi paydaşların bu bütünlüğün bir parçası olduğunu ifade etti.

Can, doğal olmayan ürünlerin tüketimi ve stres gibi nedenlerle sağlıklı yaşamın zorlaştırırken, doğru doğal gıda takviyelerinin de sağlıklı bir yaşamı desteklediğini dile getirdi.

 

Tarımda kullanılan kimyevi maddelerin kanser gibi hastalıklara davetiye çıkardığını belirten Can,  “Kirli partiküller ne yazık ki sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Bu kadar ilaç hele ki kişi sigara ya da alkol gibi vücuda zarar veren başka maddeler de kullanıyorsa karaciğerden tutun birçok organ üzerine olumsuz etkilere yol açmaya başlıyor. O yüzden günümüzde sağlıklı olmaya ekstra özen göstermek gerekiyor” dedi.

 

Takviyede kadına özel yaklaşım

 

Doğal gıda takviyelerinin sağlıkta artık büyük önem taşımaya başladığını, hatta kadın ve erkeğe özel ayrı beslenme programlarının kullanıldığını dile getiren Can, şu bilgileri verdi:

“Kadın ve erkek hem bedensel olarak hem bedenin özellikleri açısından hem de hormonal anlamda çok farklı. Hani hep konuşulur, erkek manueldir ve kadın dijitaldir. Kadının apayrı bir hormonal dünyası var. O yüzden de her ay aylık adet döngüsünde bile hormonal düzeyleri çok değişebiliyor. Ve kadın o narin olan kadın çok farklı birine dönebiliyor ya da öfkeli olan bir kadın çok narin bir karaktere dönebiliyor. Bu döngüyü de dengelemek lazım. Bu da içtiğiniz sudan soluduğumuz havaya, aldığımız gıdaya kadar birçok şeyi değiştirebiliyor.

 

 

Prof. Can, yanlış takviyelerin ise çeşitli yol açabileceğini söyleyerek, “Adet düzensizliğinden uyku bozukluğuna kadar, kronik depresyona kadar birçok şeyi olumsuz etkiliyor. Şimdi şöyle düşünün vücudunuzun bir döngüsü var ve siz oraya istenmeyen bir ürün koyuyorsunuz. Mutlaka bilinçli olmak gerekiyor” diye konuştu.

 

Antioksidan beslenme ve gıda takviyeleri

 

Lansmanda, “Damar Sağlığı ve Açısından Antioksidan Beslenme ve Gıda Takviyeleri” başlıklı bir sunum yapan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Doçent Doktor İlker Kiriş ise uzun dönemde antioksidan beslenmenin kalp ve damar sağlığını olumlu etkilediğini belirtti.

Gıda destek ürünlerinin de sağlıklı bir yaşama katkı sağlayabileceğinin altını çizen Kiriş, “Vücudumuzda serbest oksijen radikalleri dediğimiz moleküler mekanizmalar var. Bir tür aslında çok basitleştirirsek vücudun zaman içinde işte stres, sigara, güneş ışığı ya da başka  etkenlerle vücudun paslanması söz konusu. Bu moleküllere karşı serbest oksijen radikallerini ortadan kaldıran her türlü sağlığımızı iyileştirici beslenme dair müdahaleye antioksidan tedaviler diyebiliriz” dedi.

 

Antioksidan beslenmenin uzun dönemde sağlığa büyük fayda sağladığına dikkati çeken Kiriş, şöyle konuştu:

“Antioksidan beslenme dediğimizde aslında klasik Akdeniz diyetini kastediyoruz. Burada da en sıklıkla temel sağlıklı yağ olarak zeytinyağı, sebzeler, kuruyemişler, balık tüketimini daha çok  ön plana çıkarıyoruz. Eğer beslenmemize dikkat etmezsek, işte rafine karbonhidrat, işlenmiş gıdaları bolca tüketirsek bu biraz önce bahsettiğimiz ürünlere çok fazla diyetinize yer vermezsek birçok kronik hastalıkla baş başa kalabiliriz. Bunlar arasında Alzaymırdan obeziteye, damar sertliğinden tutun diyabete kadar birçok sağlık sorununun temelinde aslında vücutta artmış olan yani yangısal reaksiyonlar yer yer almakta. Dolayısıyla uzun vadede antioksidan beslenme dediğimiz Akdeniz diyeti çerçevesinde beslendiğimizde ve uygun gıda destek ürünlerini, antioksidan özelliği yüksek gıda destek ürünlerini kullandığımızda bu saydığımız kronik hastalıklardan önemli derecede korunmak mümkün.”

 

Kullanılacak gıda destek ürünlerinin de dikkatli seçilmesi gerektiğini hatırlatan Kiriş, “Tüm dünyada aslında gıda destek ürünleri aslında çok geniş bir pazar. İnsanlar oldukça yüksek oranda gıda destek ürünlerini kullanıyorlar. Bunun temelinde de de günümüzde tükettiğimiz gıda ürünlerinin besin değerinin çok düşmesi, zirai ürünlerin bolca tüketilmesi, işlenmiş gıdaların çok fazla modern şehir hayatında bize sunulması yer alıyor. Gıda destek ürünlerinin

etken maddelerinin uygun koşullarda, belli standartlarda üretilmiş olması çok önemli. Yani bir gıda destek ürününün çok ucuz olması, yani o ürün için kabul edilebilir genel fiyat ortalamasının çok altında olması her zaman size bir soru işareti yaratmalı. Sonuç olarak güvenilir markalardan üretim aşamasında belli sertifikalara sahip, belli normlara uyan firmaların ürünlerini tüketmek her zaman sizin sağlığınızı korumak için daha iyi bir seçenek olacaktır” dedi.

 

Takviyelere ulusal ve uluslararası sertifikalar

 

Sidrex’in Marka Direktörü Büşra Eroğlu Sidrex’in GMP (İyi Üretim Uygulamaları) onaylı olduğunu belirten Büşra Eroğlu, ürünlerin Halal, ISO 9001 ve ISO 22000 sertifikalarına sahip olduklarını belirtti..

Eroğlu, ihtiyaca özel formüle edilmiş Olivia, Zzen, Milk Thistle, Lipo Iron, Pro Men’s Once Daily, Repro Women’s Once Daily ve Slm-X ürün portföyü ile bitkilerin dönüşüm hikayesi yolculuğunun başladığını belirtti.

Güneşin neredeyse her gün yüzünü gösterdiği topraklarda yetişen bitkilerin gücünden ilham alan Sidrex’in yenilikçi gıda takviyesi olarak, sağlık ve wellness dünyasına yepyeni formüllerle daha sağlıklı bir yaşam sunduğunu ifade eden Eroğlu, “Her ürünümüz, doğanın bize sunduğu, bilimsel temellere dayanan vitamin, mineral ve bitkisel içeriklerle, uzmanlar tarafından ve ihtiyaçlar doğrultusunda özenle tasarlandı. Çünkü biz, doğanın gücünün içten dışa saran bir etki yarattığını biliyor ve bunu Sidrex’le hayata geçiriyoruz” diye konuştu.

 

 

 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz