1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Yerel Yönetimler
  4. ESHOT ve İZSU'da kesin hesap onay aldı

ESHOT ve İZSU'da kesin hesap onay aldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis oturumu gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT’un ve İZSU'nun 2023 yılı Kesin Hesap Görüşmeleri’nin gerçekleştirildiği görüşmelerde AK Parti ve CHP’li isimler sık sık karşı karşıya geldi. Kesin hesap raporları Cumhur İttifakı’nın ‘Ret’ CHP’nin ‘kabul’ oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete

İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis oturumu gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT’un ve İZSU'nun 2023 yılı Kesin Hesap Görüşmeleri’nin gerçekleştirildiği görüşmelerde AK Parti ve CHP’li isimler sık sık karşı karşıya geldi. Kesin hesap raporları Cumhur İttifakı’nın ‘Ret’ CHP’nin ‘kabul’ oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

 

TEKİN: BORCU BORÇLA ÖDÜYORUZ
Kesin hesap görüşmeleri ile ilgili söz alan AK Partili Meclis Üyesi Ercan Tekin, “Her kuruluş önce master planı hazırlar. Daha sonra bunlara uygun 5 yıllık stratejik planı hazırlarlar. Bir önceki dönemim son kesin hesabını görüşüyoruz. Kesin hesap elbette sadece rakamlardan ibaret değil. Faaliyet raporunda yapılanların sağlamasını gösteren diğer deyişle 2023 yılının karnesidir. 2023 yılı İzBB gelir bütçesinin 23 milyar olacağı öngörülürken 25 milyar olarak gerçekleştiği görülmüştür. Dünyadaki ekonomik konjonktür ve ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum giderlerin arttığında sık sık şikayetçi olmanıza rağmen gelirlerinde 3 milyar TL'lik bir artış olduğu görülmüştür. İzBB, İZSU, ESHOT gibi şirketlerin faizlerle baktığımızda 25 milyar TL'yi aştığını görüyoruz. İZBAN'ın da 3 milyar TL borcu var. Totalde de 4 milyar borcu var. Yani bunun yarısı da bize ait. Bununla birlikte toplam borç miktarımız 28 milyar TL'yi yakalamış durumda. Biz AK Parti grubu olarak borçlanmaya karşı değiliz. Yeter ki borçlar yatırıma harcansın. Biz borcumuzu borç alarak ödüyoruz. 25 milyar TL gider bütçesi öngörüldü harcamaların 24 milyar olduğu anlaşılmıştır. Personel için harcanan toplam tutar 6 milyar TL. Bütçenin yüzde 28'ine denk gelmektedir. Harcadığımız her 100 TL'nin 28 TL'sini personel için harcıyoruz. Bu tutarın her yıl arttığı görünmekte. Kentsel Dönüşüm için harcanan paranın 51 milyon TL olduğu yani binde 2 olduğunu anlamaktayız. Deprem kuşağında olan bu kentte acil dönüştürülmesi gereken 700 bin konut var. İzmir ve İzmirliler için İzBB'nin TOKİ ile birlikte çalışılması arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Şirketlerin alacağına dikkat çeken Tekin, “Sermaye artırımı ve azaltımı altında şirketlere verilen tutarlar. Tutarların büyük bölümü şirketlerin zararının kapatılması ve borçlarını ödenmesi için yapıldığı ortadadır. Bu rakamın 5 milyar TL’ye yaklaştığı öngörülmektedir. Bu dönem için sizi zorlayacak en önemli konu şirketlerin alacağıdır. Bu konu büyük bir sorundur, ilerleyen dönemlerde de yaşanmaması için gerekli müdahaleyi yapmanızı öneriyorum. Geçmişte İzBB'nin bir şirketi büyük başarılar kazanmıştı. Bu şirket TANSAŞ’tı. Aynı başarının yeniden yakalanmasını canı gönülden diliyor ve bu konuda yanınızda olacağımızı belirtmek istiyoruz. Süt Kuzusu projesinde emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Projenin uygulanması ile ilgili problemler söz konusu. Buna değinilmesi gerekiyor. Süt yardımından faydalanan varlıklı ailelerin tespit edilerek ihtiyacı olanlara verilmesi gerektiğini düşünmekteyiz” dedi.

SÜBVANSE EDİLMELİ, DESTEKLERİZ
ESHOT’a yapılan sübvanseleri doğru bulduklarını belirten Tekin, “ESHOT'a 2 milyar TL aktardığımızı görüyoruz. Bu da belediye bütçemizden İzmir halkının uygun ulaşım imkanı sağlamak için sübvanse ettiğimiz rakamdır. Bunun ilerleyen senelerde de devam etmesini diliyorum. Bu dönemde geçmişte yapılan hatalar ve öncelik verilecek projelerin dikkate alınması gerektiğini, belediyenin kaybettiği mali itibarının geri kazanılması gerektiğini belirtmek istiyoruz. Bu rakamlar bize iyi işaretler vermiyor. İzmir sorunlarının çözümünün geri plana konduğunu gösteriyor. Harcamaların yeniden gözden geçirilmesinin bize elzem olduğunu gösteriyor. ESHOT rakamların incelediğimizde giderin 5 milyar, gelirin 4 milyar olduğu gözlenmekte. 1 milyar TL'nin bilet ücretlerinden geldiğini görmekteyiz. İzmir ulaşımının uygun fiyatlardan yararlanmak için ESHOT'un verilen açığın 2 milyar TL olduğu ve bunun İzBB'den sübvanse edildiğin görmekteyiz. Buna AK Parti olarak destek veriyoruz. ESHOT'ta personel gideri 2 milyar TL'dir. Yani bütçesindeki payı yüzde 54'e denk gelmektedir” diye konuştu.

SEVİL: BEN ANLAM VEREMİYORUM
AK Parti Meclis Üyesi Burçin Kevser Sevil söz alarak açıklamalarda bulunurken, “31 Mart'tan sonra yeni yönetimin 41'inci günü. İlk 100 gününüze 59 gün kaldı.  Ben bu dönem İzBB'de 2'nci dönem meclis üyeliğimi yapıyorum. 12'nci kesin hesap görüşmem olacak. Mesele sadece kitapçıklarının hazırlanması değil. İzBB'nin tüm çalışanları, meclis üyeleri ve seçilen iradesi ile bu kent için ortaya koyduğu emeğin bir ürünü. Konuştuğumuz her şey seçilen iradeye, bürokratlara ve İzmir'e dair. Yani çok kıymetli.   Bu kesin hesap Tunç Soyer'in başkanlık yaptığı döneme ait kesin hesap. 31 Mart sonrası hem büyükşehir hem birçok ilçede yeni başkanlarla yeni yönetim oluştu. Ancak İzmir'de şöyle bir gariplik var, 31 Mart sonrası bir pankart belediyeciliği görüyoruz. Ancak İzmir'de pankart siyasetini yapan belediyeler AK Parti'den CHP'ye geçen belediyeler. Ancak biz burada İzmir'de şunu yaşıyoruz; CHP'den CHP’ye geçen belediyeler... Gündemde neler var? Bayraklı'ya bakıyorsunuz maaşları ödeyemiyor, her gün eylemler. Foça Belediyesi'ne bakıyorsunuz başkan diyor ki tüm Foça'yı haczetmek zorundayız. Buca'ya bakıyorsunuz bir önceki belediye başkanı doğru değildir doğru olsa koluna girerdim diyor. Karşıyaka'da Cemil Tugay'dan belediyeyi devralan belediye başkanı battık bittik belediyeyi yönetemiyorum diyor. Ben buna anlam veremiyorum. 5 yıldır muhalefet açısından ne yaşanıyor? 5 yıldır bu mecliste CHP’nin 25 yıldır İzmir’i kötü yönettiğini söylüyoruz. İzBB'nin kesin hesabın konuşuyoruz bu belediye 1 yılda ne kadar harcamış? 25 milyar TL! İzmir'e dönüp bakın 25 milyar harcanmış bir şehir gibi duruyor mu? Bu kentin çok temel problemleri var” dedi.

SANKİ BÜYÜKŞEHİR’İN KASASINDAN ÇIKMAYACAK GİBİ 
Kentsel dönüşüm ile ilgili eleştirilerini sürdüren Sevil, “Kentsel dönüşümü İZBETON'a devredelim dedik. Vatandaş İzBB'ye güvenerek sağlıklı yapı elde etsin dedik. Süreçten sonra ne oldu? Bir anda kooperatif modeli ortaya çıktı. İZBETON'a devredilen protokol yetkisi olmayan kooperatiflerde sözleşme imzalandı. Biz bunları istememize rağmen sözleşmeleri göremedik. Biz kanuna göre yetkiyi size verdik, siz de yetkiyi devredemezsiniz dedik. Ancak buna rağmen devri güle oynaya geçirildi. Kooperatiflerin oluşumu ile ilgili bazı problemler var dedik. İstanbul'dan Ankara'dan CHP'li insanları kooperatiflerde görev aldığını ve kuruduğunu bunun yanlış olduğunu söyledik. Günün sonunda bu evleri teslim edemeyeceksiniz dedik. Sonuç nereye geldi? Denetim Komisyonunda aldığım bilgiye göre; İnşaat ilerleme durum raporunun asgari 30 gün içinde tespit edilmesi lazım. Bununla ilgili belgeler sizde var.  Gaziemir 1'ici etapta verilen sürede tamamlanma mümkün değil. Örnekköy 3’üncü etapta verilen süreçte bitmeyeceği açık. Vatandaşa konutları zamanında teslim edemiyorsunuz. Burada kamu zararı doğacağını söyledik. Evler teslim edilmediği için günlük 5 bin TL İZBETON'un İzBB'ye ödemesi gerekiyor. Sanki bu da İzBB'nin kasasından çıkmayacak gibi...” dedi.

CHP KURULTAYLARINDA BİRİLERİNİN İŞİ İÇİN…
İki proje üzerinden tepkisini sürdüren Sevil, “Portakal vadisi ve Karşıyaka Flamingo Parkı İzBB eliyle yürütülen 2 proje... Portakal vadisi 2020 yılında 23 milyon bedelle ihale edilmiş iş, bugün geldiği durum 80 milyon TL. Karşıyaka Flamingo parkı 2023 yılında başlayan ve 2024 yılının 1'inci ayına kadar süre uzatımları ile gelmiş iş. Uzmana nedeni hak edişlerin zamanında ödenmemesi. İşlerin neden bitmediğin anlayabiliyor musunuz? Bugün İzmir'in çöp sorunu ciddi bir problem. Harmandalı'ya depolamanıza rağmen alternatif üretmediğiniz için depolama devam ediyorsunuz. Şehir içinde çöp taşımanızda ciddi şekilde kamu zararı oluşturmaya devam ediyor. CHP kurultaylarında birilerinin işi için belediye şirketlerine personel alınmasın diye konuşuyorum. CV’si elinde büyükşehir kapısında bekleyenler için konuşuyorum” ifadelerini kullandı.

ALTINKESER: 1 YILLIK YÜKÜ 2 MİLYAR TL
MHP Grup Başkanvekili Bahadır Altınkeser ise Büyükşehir’e alınan işçilere dikkat çekerken, “İzmir’de CHP’den CHP’ye geçen belediyelerin çoğunda belediye başkanları değişti. Bu değişimler sonunda seçimler öncesi büyük çerçevede işçi alımları oldu. Bu alımlar nedeniyle bazı ilçelerde maaşlar ödenemez duruma geldi. Bu Büyükşehir’de de yaşandı. 1 Ocak 2024’dan 6 Nisan tarihine kadar 3 bin 200 kişinin ihtiyaç olmamasına rağmen işe alındığı görüldü. İhtiyaç değilse sadece gelen belediye başkanına külfet oluşturmak için borç yükü arttırılıyorsa bu bizi rahatsız ediyor. Cemil Bey'in de bunla ilgili rahatsızlığı vardı ancak biz bunla ilgili bir yaptırım görmedik. 3 bin 200 kişinin yıllık bütçeye yükü 2 milyar TL. Mali yapı ile ilgili gömleğin ilk yakası yanlış iliklendi. İlk yaka yanlış iliklendikten sonra iki yakamızın bir araya gelemeyeceğini düşünüyorum” dedi

YETER: BEKLENEN ENFLASYON YÜZDE 5!
Açıklamalara yanıt veren CHP Meclis Üyesi Candaş Yeter, “Önünde Çevre Şehircilik Bakanlığını bütçe hazırlama rehberi var. 2023 yılı için beklenen enflasyon yüzde 5. Sağlıklı bütçe tahminini yapılması güç olduğu bu dönemde İzBB’nin gider bütçesini gerçekleşme oranın yüzde 98 olmasını ben anlamlı buluyorum. Bütçe gelirlerinin gerçekleşme oranın neden yüzde 116 olduğu soruldu. Belediyemizin gelirlerinin yüzde 90’ı gelen bütçe vergilerinden aktarılan paylardan. Vergi gelirlerindeki artış bizi etkilediği için artış ondan kaynaklıdır. Burçin Hanim 25 milyar TL harcandı ancak ortada bir çalışma göremiyoruz dedi. Borçlanmanın 5 milyar TL’si kur farkından kaynaklı oldu. Dış borçlanma nedenleri, Fahrettin Altay, Narlıdere Metro 260 Milyon Euro, Konak Karşıyaka Tramvayı 150 milyon Euro…” dedi.

ATMACA: VATANDAŞIN SORUNUNU ÇÖZEMİYOR 
AK Parti Meclis üyesi Uğur İnan Atmaca ise Uzundere’deki dönüşüm sürecine dikkat çekerken, “Bugün kesin hesapla ilgili bir oylama yapılacak ancak bunu sadece bu yılla değerlendirmemiz doğru olmaz. 5 yıllık bir süreç ve yönetim anlayışı var. İzmir’in kronikleşmiş sorunlarını ne kadar çözülüp çözülmediği konuşmamız lazım. CHP Grubu bugün sonuç ne olursa olsun kabul oyu kullanacak. Tunç Soyer’in bir takım personel alımlarına giriştiği kamuoyunda dile getiriliyor. Bu arkadaşlarımızın ilişki kesilme noktasında. Ben bu konuda bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum. 5 kesin hesap yapacaksınız, sorunlar duracak ancak fatura emekçilere kesilecek…B en bunu doğru bulmuyorum. Bir fatura kesilecekse gelin hep birlikte kesin hesaba ret verelim. Örnekköy’de vatandaşlarımızın yaşadığı sıkıntıları meclisimize sunmuştuk. Bugün de Uzundere’den vatandaşlarımız bize ulaştı. 1 yıl geçmesine rağmen hala inşaat başladığını 4’üncü etapta zemin etüdünün bile yapılmadığını söylendi. Kiralar geçen ay artış yapılmasına rağmen 5 bin TL'lerde kaldığını ifade etti vatandaşlar. Bu rakamların vatandaşlarımızın sorununu çözemediğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

BOZTEPE: GEÇMİŞTE DE DİLE GETİRMİŞTİK
MHP Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe ise yaşanan tartışmalara dikkat çekerken, “Burçin Hanım CHP kurultayı ile ilgili konuşurken... Geçen bir kurultayda işçi alımları ile ilgili Türkiye'nin birçok yerinde İzBB'de işçi alınacağı ile ilgili gündeme gelmişti. Biz o zaman da dile getirmiştik.  Bütçe ve mali işlerde, performans konuları görüşüldüğünde parti adına konuşan arkadaşların kimisi 20 dakika konuşur. Mali işlerle ilgili bütçelerde bu 2 katına çıkar. Biz bugün ne yaptık? Hem ESHOT hem İzBB birleştirdik yani 80 dakika yapar bu” dedi.

YILDIZ: 90 DAKİKA’YI İZMİRLİLERE GETİRELİM
AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız 90 dakika uygulaması için çağrıda bulunurken, “Kesin hesaplar 1 yıllık rakamları nasıl kullandığımız değerlendirmesini yapacağımız rakamlardır. Geçtiğimiz çarşamba UKOME’ye getirilen 90 dakika konusu vardı. AK Parti grup olarak Hamza Dağ'da bu uygulamanın geri gelmesini açıklamıştı. Biz 120 dakika tartışması yapılan mecliste de 90 dakikayı savunmuştuk.  UKOME kararı gündeminde olmayan teknik komisyona havale edilmediği için ret verilmişti. Kuru kararlarının ret nedeni yeterli bilgi verilmemesi idi. Tunç Soyer imzalı protokol var. İlk binişlerde İZBAN'a aktarılacak paralar ile ilgi. Getirin önergede protokolün devam edip etmediği belirsiz. İmzalana protokol kapsamında UKOME’ye getirelim, komisyonlara sevk edelim ve İzmirlinin hak ettiği 90 dakikayı İzmirlilere getirelim" diye konuştu.

GÜNAY: AKARYAKIT FİYATLARI İLE MÜCADELE EDİYORUZ
Görüşmeler sırasında söz alan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, ekonomik dalgalanmalara dikkat çekerken, “Ben 3 dönem belediye başkan yardımcılığı yapmış biriyim. Biz 2 yılda 2 deprem yaşadık. Biri ekonomik deprem, diğeri 11 ilde yaşanan deprem. Ben 2021 yılında 250 bin TL akaryakıt parası öderken 4 ay sonra 2 milyon akaryakıt parası ödedim. Belediyeler bütçesini yıllık yapar. Büyük bir deprem yaşadık. Her şeye yüzde 200 zam geldiği yerde arkadaş kaynaklarını düzgün kullansaydınız diyor. Ekonomi düzgün yönetilseydi bizde düzgün bütçe yapmış olurduk. Biz depremde küçük belediye olmamıza rağmen bölgeye harcadığımız para 7 milyon TL'di. Bugün gelmeden önce elimize resmi gazete geçti. Tasarruf emri... Her şeyimiz ile bağlanmış duruma geldik. Üçkuyular'dan Güzelbahçe'ye gelen servisin bile kaldırılması isteniyor. Ülkede yaşanan kriz Bayraklı Belediyesini, Bornova Belediyesi'nin sorunu değil. Yukarıdan başlayıp aşağıya gelen sorun. Biz akaryakıt fiyatları ile mücadele ediyoruz. Bugün firmalardan günlük alışveriş yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

İNANÇ: NEZAKETİMİZİ KORUYARAK, SİYASETİMİZİ YAPARAK...
Meclisi kapatmadan önce konuşan Meclis Başkanı Altan İnanç, "İzmir’de yeni bir dönem başladı. Bu meclis İzmir'in sorunlarını sadece halkın yarını düşünerek, uzlaşıyı önde tutarak İzmir'in sorunlarının çözme iradesini gösterecektir. Bundan sonraki süreçte dayanışma içinde nasıl ki ülkemizin ağır sorunlarını çözmek için ülkeyi yöneten hükümet yetkileri ile muhalefette olan Genel Başkanımızın başlattığı görüşmelerinde unutulmaması dilerim. Nezaket ve siyaset söyleminde nezaketimizi koruyarak, siyasetimizi yaparak bu meclisin iradesini  İzmir halkını daha refah yaşayacağına katkı koyacağı inancını taşıyorum" ifadelerini kullandı.

 

İZSU'DA KESİN HESAP ONAYI 

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü 2023 Mali Yılı Bütçesinin Kesin Hesapları ile Bilançosu görüşmeleri gerçekleştirildi. Görüşmelerde birçok meclis üyesi söz alırken, AK Parti grubu körfez için Körfez Daire Başkanlığı’nın kurulmasını önerdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştirakleri arasında bulunan İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü Mayıs ayı olağan meclis oturumunu gerçekleştirildi.

Meclisin gündeminde ise İZSU’nun 2023 Mali Yılı Bütçesinin Kesin Hesapları ile Bilançosu görüşmeleri gerçekleştirildi.

YILDIR: VERİMLİLİK BU İŞİN TEMELİ
Görüşmeler ile ilgili söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Yıldır, “Su konusunda genel olarak tüm ülkede her türlü önlemin alınması gerekiyor. Bir diğer önemsediğim tedbir olabildiğince yeraltı yerine yer üstü sularından faydalanmak... Bu konuda barajlar gündeme geliyor. Barajlar girince de hükümet söz konusu oluyor. Belediyemiz kent çevresinde düşünülen, düşünülebilecek tüm barajlar için her türlü girişimi yapmalıdır. Tüm raporlarda değerlendirmelerde rakamlar her zaman doğruyu ifade etmez.  Verimlilik bu işin temeli" dedi.

TEKİN: UMARIM YENİ DÖNEMDE İZSU İZMİRLİYE HAK ETTİĞİ HİZMETİ YAPAR
AK Parti adına söz alan Ercan Tekin, “Ben bu kürsüde siyaset değil eleştiri yaparak bazı şeylerin gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyorum. Yapılan işler ile alakalı mevcudu görüyoruz ancak mevcudun üzerindeki eksiklikleri ifade etmemiz gerekiyor. Tabii ki krizler yaşayacağız hayatın her anı istediğimiz gibi geçmez. Her şeye hazırlıklı olmamız gerekir. Biz bu bakış açısı ile raporu değerlendirirken yapıcı bakış açısı ile olanı ve olmayanı gözlerinizin önüne sermeyi hedefliyoruz. Bu kentte olması gereken içme suyu, kanalizasyon ve yağmursuyu hatları uzunluğu ne kadar, foseptik çukurlarını ne kadar sürede kurutacağız, arıtma tesisleri kapasitemiz ne kadardır, eksik kapasiteyi ne zaman tamamlayacağız. Bu bilgilere ulaşamadık. Hedefi olmayanın başarısı olmaz. Altyapısı yeterli olmayan bir şehirde turizm ve sanayisinin gelişmesini bekleyemezsiniz. İZSU 2023 yılı bütçesinde 13 milyar gelir elde edeceğini öngörmüş ancak 8 milyar gelir elde etmiştir. Gerçekçi bir gelir bütçesini ortaya konulmadığı aşikârdır. Gider bütçesi 14 milyar ön görülmesine rağmen 10 milyar TL olarak gerçekleştiği gözükmektedir. Yağmursuyu imalat hattını 800 kilometre olarak planlamasına rağmen 319 kilometre olarak gerçekleşmesi tabloyu bize anlatıyor. İZSU yakında bırakın yatırımı, personel giderin ödemekte zorlanacak. İZSU'nun yeraltı su çıkarma için harcadığı enerji giderini 1 milyar TL olduğu görünmektedir. 2024 yılında 2 milyar TL’ye yaklaşacağı öngörülmektedir. İZSU'nun yenilenebilir enerji yatırım tutarı 190 milyon TL'lik sembolik bir yatırımdır. Belediyede iktidar koltuğunda oturan sizlerin bu konuda şikayetleri değil çözümü üretmesi aşikardır. Gider bütçesinin sıfırdan yapılan yatırımları gösteren kalemini 2 milyar olarak hesaplanmasına rağmen 919 milyon TL olarak gerçekleştiği görülmektedir. İşi doğru yapan yönetici, doğru işi yapana da lider denir. Umarım yeni dönemde İZSU İzmirliye hak ettiği hizmeti yapar” ifadelerini kullandı.

YILDIZ: ÖNCELİĞİMİZİN ÇİÇEK BÖCEKTEN ÇIKIP BU İŞLERE FİNANS AYIRMAK GEREKİYOR
AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız ise geçmişte yapılan hatalara dikkat çekerken, “İZSU ve faaliyetlerin çok önemsiyoruz. Yaptığımız eleştiriler geçtiğimiz döneme yönelik eleştirilerdir. 5 yıl boyunca neleri eleştirdik sorunlarımız nelerdir noktasında Cumhur İttifakının brifingi olarak görmesini isterdik Sayın Cemil Başkan’ın. Yaptığımız eleştiriler ortaya koyduğumuz tablo kentin beklediği ve çözüm aradığı konular.  Yağmur suyu ayrıştırması... Yaklaşık 5 bin kilometrelik bir hatta ihtiyacımız var. İzmir merkezinde bin kilometrede çözebilirsiniz. Zamanında yapılan büyük kanal projesini eksik ve yanlış uygulamaları, yağmur sularını ayrıştırılması zamanında yaptığınız yanlış tercihlerin maliyeti büyük boyutlara gelmiş. Biz Dünya Bankasının sağladığı kredi ile İzmir'e ayırdığımız 110 milyon Euro'luk anlaşmayı onayladık ve meclisten geçirdik. Bu yağmur suyun ayrıştırılması ile ilgili ihalenin kaynağıdır. Hizmeti öncelemezseniz 110 milyonluk kaynağı yağmur suyuna ayırmak zorunda kalırız. Bu kaynağa AK Parti, 'engelleniyoruz' söylemine karşın mecliste oy birliği verdi. Bugün dünya bankası yetkilileri ile belediye bürokratları bir araya geldi. Geçtiğimi dönemde Çeşme'nin her yaz su sorunu olurdu. 3,74 milyon metreküp suyu Çeşme ilçesine sağlamış oluyoruz. Ayrım yapmadan yürümeye devam ediyoruz.  Biz geçtiğimiz dönem neler eleştirdik? 69 arıtma tesisimiz var bizim. 24 adetinde geçici faaliyet belgesi var. 41 adet geçici faaliyet raporumuz yok. En büyük eleştiri enerji maliyetinden bahsediyorlar. Bakanlığın enerji teşvikleri var. Bunlardan faydalanabilmek için elinizde geçici belgenizin olması lazım. Bu belge olmayınca buna başvuramıyorsunuz. Burada problem merkezi hükümette mi oluyor yoksa geçtiğimiz dönem yönettiğimiz İZSU'da mı oluyor. Ben yeni yönetimin kent sorunu çözme iradesini geçtiğimiz süreçte yaptığımız toplantılarda gördük. Bizde bu arzuyu taşıyoruz. 4'üncü fazla yattık 4'ncü fazla kalktık bir süre.  9 yıldır 2 kere ihaleye çıkıp iptal edip temel atmazsanız bırakın partileri bunu kim yapsa eleştirirsiniz. Çünkü burada beceriksizlik var. Nihayet geçtiğimiz dönemin sonunda fiyatları artırarak 4'üncü fazın temelini attık. Körfezin kirletilmesi ve pis su girişi son bulsun. Geçtiğimiz dönem takdir ettiğim başka bir arıtma projesi daha var. Tunç Bey 100 proje diye proje çıkardı. Bunların içinde en önemsediğim Karabağlar'daki arıtma tesisidir. Bunun gündemde kalmasını sayın başkana tavsiye ediyoruz. Çiğli'deki arıtma tesisinin ağzını dış körfeze taşıyoruz. Bu doğru bir hamle. Bunun tamamlanmasını ve 4'üncü faz gibi 9 yıl sürmeden bitirilmesini temenni ediyoruz. Çamur arıtma tesislerimiz Aziz Bey döneminden beri çalışmıyor. 2,5 milyon metreküp çamuru orada bıraktık tesislerimiz çalışmadı ve şimdi çıkan çamurlarımız Manisa'ya gönderiyoruz. Ege Bölgesinin başkenti İzmir bunu yıllarca başaramadı, Manisa başardı bunu. Mazeretler ile geçen 5 yıl… Kentin sorunları kronikleşmiş hale döndü zamanında müdahale dediğiniz her iş yarın sorunlu ve acil işe döner. Bunla uğraşırken çözmeniz gereken temel sorunları çözemezsiniz. Şimdi yeni bir yapılanmaya gidiyor yeni atamalar yapıyorsunuz. Kentsin sorunu çözecek her hamlede sizi destekliyoruz. Kuyulardan su çekiyoruz. Çeşme yarımadası büyük bölümlerin kuyular var kanalizasyon yok. Çeşme Urla gibi alanlarda hala vatandaşlar yer altı sularını çekerek kullanıyor. Hala kayıp kaçak oranlarında dünya standartlarına gelemedik. Milyarlarca lira bütçe yöneten İZSU’nun ne kadar yenilenebilir enerji yatırımı yaptığını söylerken rakamları ortaya koyduğumuzda devede kulak kaldığını söylemek zorundayız. 5 yıl da oluşan sorunları çözen bir meclis olmayı ve bu irade olmayı aruz ediyorum. Biz partimiz ve genel başkan yardımcımız ile buna talibiz. Önceliğimizin çiçek böcekten çıkıp bu işlere finans ayırmak gerektiğin hatırlatmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

ATMACA: İZMİR YAZIN KOKAN KIŞIN TAŞAN BİR KENT HALİNE GELDİ
Yeni müdürlük önerisinde bulunan AK Parti Meclis Üyesi Uğur İnan Atmaca ise “İzmir yazın kokan kışın taşan bir kent haline geldi. Yağmur suyu ve pis su ayrımı yapılmadığı sürece körfez kokusunu giderilmediğini görüyoruz. Biz Körfez Daire Başkanlığı’nın kurulmasını istiyoruz. Birçok farklı sebepler ile körfezdeki kokunun kaynaklandığı belirtildi. Körfeze akan derelerin tabanlarında maalesef pis su kanalları var. Bunların yapılış tarihlerini sormuştuk… Yapılaşmanın artması ile bu hatlar mevcut atıkları taşımıyor.  Bunlar da patlıyor. Dere tabanları betonlandığı için doğrudan körfeze akıyor” dedi.

YETER: SU FİYATLARINDA İSTEDİĞİ ARTIŞI YAPAMAMIŞTIR 
CHP Candaş Yeter ise, "Yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık verilmesi önerilerini katılıyoruz. Ancak İZSU’nun içme ve atık suyu arıtma tesisi yatırıma devam etmelidir. Ancak merkezi hükümetin diğer illerde verilen yardımları İzmir’de de vermesi gerekmektedir.  Sayın Hakan Yıldız’ın bunun sağlanması için çalışacağına eminim. Gelir ve giderlerdeki fark oranı ise İZSU su fiyatlarında istediği artışları yapamamıştır. Bundan kaynaklı da gelir ve gider arasındaki fark oluşmuştur" diye konuştu.

YILDIR: BUNUN DA HESABI VERİLMELİ
Son olarak söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Yıldır, "Karabağlar'da olacak atık tesisi kanal master planında yer  almıyor ayrıca çalışılması lazım. Barajlar kuyular DSİ tarafından yapılıyor ancak kuyuları İZSU açılıyor.  İzmir'de yüzde 35 barajlardan edinilen su oranı. Bunun da hesabını verilmesi gerekiyor" dedi.

(EGEDESONSÖZ)

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz