1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Güncel
  4. Eşrefpaşa Hastanesi’nde her gün 1500 hasta şifa buluyor

Eşrefpaşa Hastanesi’nde her gün 1500 hasta şifa buluyor

İzmir Büyükşehir Belediyesinin 116 yıllık yüz akı Eşrefpaşa Hastanesi’nde her gün 1500 hasta şifa buluyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete

KEREM YEĞİNBOY/EGELİ GAZETE-İzmirliler belediyeye ait bir kamu hastanesine sahip tek kent olmanın ayrıcalığını yaşıyor. Eşrefpaşa Hastanesi’nde her gün 15 bin hastaya poliklinik hizmeti veriliyor. Deprem nedeniyle bazı binaların devre dışı kalmasının getirdiği olumsuzluklara rağmen her gün 8-9 ameliyat gerçekleştiriliyor. Eşrefpaşa Hastanesinin sağlık ekibi iki yılda 15 bin ev ziyareti yaparak 4 bin hastaya evde bakım hizmeti de verdi. 

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SÜBVANSE EDİYOR
Kuruluşu 1908 yılında olan ve 116 yaşına giren Eşrefpaşa Hastanesinin  şu anda belediyelerin kamu hastanesi vasfındaki tek sağlık kurumu olduğunu hatırlatan Başhekim Yavuz Uçar, “Tamamen Sağlık Bakanlığının kurallarına göre çalışıyoruz. Bizim bağlı olduğumuz Bakanlık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde hangi kurallar geçerliyse bizde de o kurallar geçerli. Sağlık Bakanlığı tarafından sürekli denetleniyoruz. Hastalardan en ufak bir ek ücret alınmıyor.  Sağlıkta Uygulama Tebliği fiyatları geçerli. Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneleri Bakanlık sübvanse ediyor. Sosyal güvenlik kurumunun hasta başına ödediği poliklinik ücretinde bizde tüm tetkikler dahil oluyor. Ben de cerrahi uzmanıyım. Bana geldiğinizde de tüm tahliller poliklinik ücretine dahil oluyor. Aslında tek bir tahlil bile bazen o poliklinik ücretinin üzerinde kalabiliyor. Devlette bunu Sağlık Bakanlığı sübvanse ediyor. Biz de ise İzmir Büyükşehir Belediyesi sübvanse ediyor. Hastanenin döngüsünü sağlayan aslında İzmir Büyükşehir Belediyemiz.”

ÜÇ SERVİS HARİÇ HER BRANŞ VAR
Beyin cerrahı, kalp-damar cerrahı ve onkoloji dışındaki bütün branşlarda hizmet verdiklerini ifade eden Uçar şu bilgileri verdi: “Bizim şöyle bir dezavantajımız oldu. 30 Ekim 2020’deki İzmir depreminde çocuk, yeni doğan ve kadın doğum servisiyle doğumhanelerimiz ile acil servisimizin olduğu binalarımız o amaçla kullanılmaz duruma geldi. Öyle olunca biz oraları kaybetmiş olduk. Yatak kaybımız oldu, ameliyathanelerimizin kaybı oldu. Ama buna rağmen günde 1500 civarı poliklinik hizmeti alan vatandaşımız var.  Ameliyathanelerimizi kaybettikten sonra Sağlık Bakanlığımızla konuşup Alsancak Devlet Hastanesiyle bir ameliyathane salonu kullanım protokolü imzaladık. Orada bize bir salon hatta bazı günlerde göz salonunu tahsis ediyorlar. Bazı hekimlerimiz orada ameliyat yapıyor. Daha sonra hastanemizin depremden etkilenmeyen bölümlerinde geçici bir ameliyathane oluşturduk. Şimdi o ameliyathanede günde 8-9 ameliyat yapılıyor. Ayrıca Alsancak Devlet Hastanesinde de hastalarımız kendi hekimlerimizce yatışları orada yapılıp ameliyatları yapılıyor.”

YILDA 15 BİN HASTA BAKIM HİZMETİ
İki yıl önce evde bakım birimi de kurduklarını belirten Uçar,  “Hastaneye ulaşamayan, yatağa bağımlı, evinden çıkamayan hastalarımıza evinde hizmet veriyoruz. İki yılda yapılan ev ziyareti sayısı 30 bini geçti. Yeni her yıl 15 bin eve girip hasta bakım hizmeti veriyoruz. Evde bakım hizmetlerinde kayıtlı hasta sayımız 2 yılda 4 bini geçti. Binalarımızdan birinin bir katını önce 12 yataklı bir paliyatif servis haline getirdik. Sonra kısa bir süre sonra 8 yatak daha ilave ettik. 20 yataklı iki kat paliyatif servis kurduk. Sürekli bakıma muhtaç kalan ya da hastalığı için çok bir şey yapılamayacak durumda olan hastalara baktığımız yerler. Odalarımız gayet sevecen. Güzel döşenmiş. Hepsi banyolu ve sıcak sulu. Hepsi özel eğitim gördürdüğümüz hemşiremiz, pramediğimiz, hasta bakım elamanlarımız ve temizlik elemanlarımız buralarda çalışıyor. Burada zor durumda olan hastalarımıza hizmet veriyoruz.”

 

BUCA’DA REHABİLİTASYON MERKEZİ
“Buca’da da Sosyal Yaşam Kampüsünün içinde toplam iki kattan oluşan engellilere uygun yapılmış iki rehabilitasyon havuzu olan bir binamız var. Burada beledinin binası var” bilgisini de veren Uçar şu bilgileri verdi: “Biz burayı isteyince Başkanımız Tunç Soyer burayı amacımızı duyunca bize meclis kararıyla tahsis etti. Oraya Sağlık Bakanlığı yetkililerini de davet ettik. Burayı Buca Halkına İzmirlilere kazandırmayı istedik. Orada bir semt polikliniği kurduk. Yakında rehabilitasyon havuzlarımız da devreye girecek. Engelli hastaların tekerlekli sandalye ile inmesine de olanak sağlayan rampalarla donatılmış sıcak su havuzlarımız var. Orada ayrıca 16-17 tane fizik tedavi ünitemiz var. İş, uğraş salonu dediğimiz fizik tedavinin bir salonu var. Meşgale salonları var. Aynı anda 16-17 hastaya hizmet veriyor. Eğitimli fizyoterapistlerimiz var. Havuzlar içinde hidrotrepi eğitimine gönderdiğimiz arkadaşlarımız var. Özel ayrı bir tecrübe gerektiriyor. Gelecekte bu tesisi sağlık turizmine açarak İzmir’in bilinirliliğine katkıda bulunmak da planlarımız arasında. Burası fizik tedavi hizmeti vermenin yanında 6 branşta da uzman doktor hizmeti veriyor. Poliklinik tarzında mini bir hastane.”

ZİHİNSEL ENGELLİ HASTALARA DİŞ TEDAVİSİ HİZMETİ
Bu binanın tamamıyla aynı altta havuzları olmayan başka bir bina daha olduğuna dikkat çeken Uçar, “Biz Yenişehir’deki merkez binamızda zihinsel engelli bireylere diş tedavisi hizmeti de veriyorduk. Buna gönül vermiş diş hekimi arkadaşlarımız da vardı. Bu çocukların tedavisi diş hekimi koltuğuna oturarak yapılamıyor. Onların anestezi alması gerekiyor. Arkadaşlarımız ameliyathanede onlara zaman ayırarak onların tedavilerini yapıyordu. Böyle bir uygulamanın İzmir’de ve Türkiye’de hiçbir devlet kurumunda olmadığını gördük. Bu hizmeti Buca’daki binada vermek için Başkanımız Tunç Soyer’e gittik. O da memnuniyetle karşıladı. Sonra Bakanlığın yetkilileriyle görüştük. Onlar da bu projeye çok heyecanla yaklaştılar. Zaten onların da Türkiye’de belirli yerlere böyle merkezler kurma gibi planları varmış. Bize çok büyük kolaylık sağladılar. Projeleri yapıldı. Yakında da bu hizmet başlayacak” diye konuştu.

MERKEZ BİNADA 7 KATLI SAĞLIK TESİSİ
Uçar, “Bu arada Yenişehir’deki hastanemizin içinde sağlık hizmetleri dışında idari işler için kullandığımız bir bina var. O binayı yıkarak 7 katlı bir sağlık tesisi yapımı için bir proje hazırladık. Bakanlık buna onay verdi. Önümüzdeki ay o binanın yıkımı ve yeni bina için ihale süreci başlıyor. Yeşil kart ve SGK hastalarının tümüne de hizmet veriyoruz. Hiçbir güvencesi olmayan hastalar için de belediyemiz destek oluyor. Çok fazla görünmeyen hizmetlerimiz de var. Huzurevine yatacak kimsesiz hastaların bütün sağlık raporu işlerini ücretsiz yapıyoruz. Müyesser Tufan Düşkünler Evi’nde kalan hastalarımızın bütün tedavileri ücretsiz yapılıyor. Belediyemiz bunu finanse ediyor. Zaman zaman sokakta kalan ve belediyenin sahip çıktığı hastaların tedavileri ücretsiz bizde yapılıyor” dedi.

KOOPERATİF ÜRÜNLERİYLE HAZIRLANAN YEMEKLER
Eşrefpaşa Hastanesi’nde hastalara ve personele dağıtılan ve kooperif ürünleriyle hazırlanan yemeklere değinen Uçar, “Belediyemizin Buca Sosyal Yaşam Kampüsü içinde aşevi var. Yemekler orada hazırlanıyor. Biz de yemek hizmetini oradan alıyoruz. Belediyemiz organik kooperatif ürünlerine üreticiyi destekleme adına ağırlık veriyor. Biz ve hastalarımız da bunlardan faydalanmış oluyoruz” diye konuştu.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz