1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Ekonomi
  4. Fitch’ten Türkiye için yıl sonu enflasyon tahmini

Fitch’ten Türkiye için yıl sonu enflasyon tahmini

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 40 olarak açıkladı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete

Ekonomim‘de yer alan habere göre Fitch Ratings, Türkiye’deki  yerel ve bölgesel yönetimlerin (YBY) faaliyet performansının, makroekonomik ortama karşı dirençli olmasını bekliyor.

Buna karşın Fitch, Mart 2024 yerel seçimlerinden sonra beklenen parasal sıkılaştırmanın da etkisiyle reel gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) büyümesinin 2024’te yüzde 2,8’e düşmesini bekliyor. GSYH’nin 2025’te yaklaşık yüzde 3’te sabit kalacağını düşünen Fitch, yerel yönetimlerin faaliyet performansının da yavaşlamasını bekliyor.

Fitch’in yayınladığı raporda şu değerlendirmeler öne çıktı:

*Nisan 2024’te yüzde 69,8 olan yüksek enflasyon (2023: yüzde 64,8), lirada beklenen değer kaybı ve Ocak 2024’te asgari ücrette yapılacak artışla birlikte Türkiye’deki YBY’lerin faaliyet harcamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam edecek.

*Fitch, daha sıkı para politikası nedeniyle enflasyonun 2024’te yavaşlamasını ve yıl sonunda yüzde 40’a ulaşmasını bekliyor.

*Enflasyonun olumsuz etkilerinin, YBY’lerin faaliyet gelirlerinin sırasıyla yaklaşık yüzde 65 ve yüzde 17’sini oluşturan artan vergi gelirleri ve merkezi hükümetten yapılan transferlerle kısmen dengelenmesini bekliyor. Faaliyet dengesinin 2023’teki yüzde 39’dan daha düşük olsa da 2027’ye kadar ortalama yüzde 29’da sabit kalacağı tahmin ediliyor.

*Yerel seçimler öncesinde büyükşehir belediyelerinin planlanan yatırımları orta vadede azaltılacak. Bu durum harcama oynaklığını azaltmaya yardımcı olacak. Bununla birlikte, yüksek yurt içi faiz oranları ve kısa lira vadelerinin de etkisiyle yeni borçlanma maliyeti 2024’te geçen yıla göre iki katına çıkacak. Bu durum altyapı yatırımlarını kısmen finanse etmek için yapılan borçlanmaları zorlaştıracak.

*Beklenen lira değer kaybı (2024 sonu itibariyle USD/TRY 38) YBY’lerin borçlarını olumsuz etkileyecektir, zira borçlanmalarının ortalama yüzde 60’ından fazlası hedge edilmemiş döviz cinsindendir. Bununla birlikte, 2023-2027 yılları reyting senaryosuna göre, tahmin edilen dirençli işletme performansıyla desteklenen gelecekteki döviz kuru değer kaybına dayanmak için yeterli boşluk payı olmasını ve bunun da reytingleri sabit tutmasını bekliyoruz.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz