1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Güncel
  4. İnşaat Mühendisleri Odası uyardı: İzmir’de yapı stoğu riskli, binalar çökmeden hemen yenilenmeli

İnşaat Mühendisleri Odası uyardı: İzmir’de yapı stoğu riskli, binalar çökmeden hemen yenilenmeli

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, İstanbul’da bir binanın önceki gün kendiliğinden çökmesini hatırlatarak, “Yaptğımız envanter çalışmalarında gördük. İzmir’de yapı stoğumuz riskli durumda. Uyarıyoruz. Yeniden yapım ve güçlendirmelerle binalar çökmeden hemen yenilenmeli” açıklamasını yaptı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete

KEREM YEĞİNBOY/EGELİ GAZETE-İstanbul Küçükcekme’de 4 katlı bir binanın kendiliğinden çökmesiyle can kaybı ve yaralanmalara yol açması gözleri bir kez daha bu konuya çevirdi. Egeli Gazete’ye açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, yetkilileri uyararak, “İzmir’deki yapı stoğumuz da benzer şekilde riskli durumda. İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak yine uyarıyoruz: Yeniden yapım ve güçlendirmelerle mevcut yapı stoğumuzu mutlaka yenilenmelidir. Yeni üretilen yapıların güvenliği ise denetlenmelidir” dedi. 

ÖRNEKLER YAPILARIN RİSKLİ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR

2 Haziran 2024 tarihinde İstanbul Küçükçekmece’de zemin+3 katlı bir binanın kendiliğinden çöktüğünü hatırlatan Ayatar şu bilgileri verdi: “Şu ana kadar gelen bilgilere göre en az bir kişi hayatını kaybetti ve 8 kişi yaralandı. Binanın 1988 yılında iki katlı olarak inşa edildiği, sonradan iki kat eklenerek 4 katlı hale getirildiği belirtilmektedir. En büyüğü 1994’te Konya’da 92 yurttaşımızın hayatını kaybettiği Zümrüt Apartmanı örneği gibi ülkemizde buna benzer çok sayıda kendiliğinden çökme olayı yaşanmıştır. Bu ve benzeri örnekler ülkemizdeki yapıların durumunun ne kadar belirsiz ve riskli olduğunu göstermektedir.”

ENVANTAR ÇALIŞMALARI GÖSTERDİ: İZMİR RİSKLİ

Ayatar, “İzmir’deki yapı stoğumuz da benzer şekilde riskli durumda. 2020’de 70 km. uzakta meydana gelen deprem sonucunda İzmir’de yıkılan binalarımız oldu ve çok sayıda bina ağır hasar aldı. Yaptığımız yapı stoğu envanter çalışmalarında da önemli sayıda binanın iyi durumda olmadığını görüyoruz. Kamuoyuna ve Şubemize yansıyan çeşitli örneklerden de bildiğimiz gibi yapı üretim sürecinde de hala önemli sorunlar var. İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak yine uyarıyoruz: Yeniden yapım ve güçlendirmelerle mevcut yapı stoğumuzu mutlaka yenilenmelidir. Yeni üretilen yapıların güvenliği ise denetlenmelidir” dedi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz