1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Güncel
  4. İzmir'de su alarmı: Barajlardaki suyun yüzde 40’ı buhar oldu

İzmir'de su alarmı: Barajlardaki suyun yüzde 40’ı buhar oldu

Küresel ısınma ve artan sıcaklıklar İzmir’in su kaynaklarını vurdu. Barajların doluluk oranlarında ciddi azalmalar yaşanıyor. İzmir’in ana su kaynağı olan Tahtalı Barajı'nda geçen seneye göre yaklaşık yüzde 40 oranında su kaybedildi. Çeşme Barajı’ndaki kayıp ise yüzde 50’yi buldu

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete

CEMRE YUVARLAK/EGELİ GAZETE- İzmir'de yüksek sıcaklıklar haftalardır etkisini sürdürüyor. İzmir’de 40 dereceyi aşan sıcaklıklar gündelik hayatı olumsuz etkilerken su kaynaklarını da vurdu. Bir yandan su kullanımı artarken diğer yandan barajlardaki su oranı da her gün daha da azalıyor. Barajlardaki su oranın düşmesi kent için büyük tehlike yaratıyor. İzmir'in en büyük barajı olan Tahtalı Barajı'nda geçen seneye göre yüzde 40 civarında su kaybı oldu. En büyük kayıp ise Çeşme Barajı'nda gözlemlendi. Çeşme Barajı’ndaki kayıp yüzde 50’yi buldu.

TAHTALI BARAJI'NIN SU SEVİYESİ 2008 ŞUBAT AYI SEVİYESİNE DÜŞTÜ
İZSU Genel Müdürlüğünün verilerine göre İzmir'in metropol ilçelerinin yüzde 40'ının su ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı'ındaki su miktarında geçen seneye göre, yaklaşık yüzde 40 oranında düşüş yaşanıyor. 29 Temmuz 2023 tarihinde Tahtalı Barajı doluluk oranı %31,71 iken bu sene aynı tarihte %23,49 oranına geriledi. İzmir'de yine içme suyu kaynağı olarak kullanılan Gördes ve Balçova Barajları'nın aktif doluluk miktarlarında kayda değer bir değişim tespit edilmezken, İzmir’in önemli bir kısmına su sağlayan Tahtalı Barajı'nın su seviyesi 2008 Şubat ayı seviyelerine kadar düştü. 


ÇEŞME BARAJI'NDA SU BİR SENEDE % 50 AZALDI 
İZSU Genel Müdürlüğü'nün açıkladığı verilere göre 29 Temmuz 2023 tarihinde Çeşme Barajı'nın doluluk oranı %40,81 iken bu sene aynı tarihte barajın doluluk oranı %23,43 olarak açıklandı. Barajda yaklaşık yüzde 50 oranında azalma söz konusu olurken. İzmir'deki barajlar arasında en  büyük kayıp Çeşme Barajı'nda olduğu gözlemlendi. 


GÖRDES VE BALÇOVA BARAJINDA DÜŞÜŞ YOK 
İzmir'in içme suyunu karşılayan Gördes Barajı  2023 yılı Temmuz ayında doluluk oranı %8,56 iken 2024 yılı Temmuz ayında doluluk oranı %8,82 olarak tespit edildi. Gördes Barajı'nda geçen seneye göre doluluk oranında değişim görülmedi. Yine içme suyu olarak kullanılan Balçova Barajı'nda aynı tarihte baraj doluluk oranı %40,61 iken bu sene Temmuz ayında %51,72 olarak kayıtlara geçti. Balçova Barajı'nda da düşüş gözlenmedi. 
Ürkmez Barajı'nda yıla göre yüzde 20'lik bir düşüş yaşandı. Geçen yıl Temmuz ayında 37,81 olan doluluk oranı bu yıl yaklaşık yüzde 20 oranında gerileyerek bu sene 32,13 oranında seyrediyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz