1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Güncel
  4. İzmir’de tehlikeli karşılaşma: Kontrolsüz yapılaşma nedeniyle vahşi hayvanlar mahallelerin ortasında kaldı

İzmir’de tehlikeli karşılaşma: Kontrolsüz yapılaşma nedeniyle vahşi hayvanlar mahallelerin ortasında kaldı

Kontrolsüz ve ranta dayalı yerleşim İzmir’de vahşi hayvanları insanlara komşu yaptı. Bu durum insanlar için de vahşi hayvanlar için de tehlikeli durumlara yol açıyor

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete

KEREM YEĞİNBOY/EGELİ GAZETE-Türkiye’nin en büyük üç kentinden biri olan İzmir’de uzun yıllardır rant hırsıyla kontrolsüz şekilde her yerin imara açılması vahşi hayvanların yerleşim alanlarının ortasında kalmasına neden oldu. Bornova, Buca, Narlıdere, Balçova gibi İzmir’in metropol kent alanlarında bile başta domuzlar olmak üzere yaban hayvanları sık sık mahallere inmeye başladı. İzmir Veterinerler Hekimler Odası Başkanı Selim Özkan, bu durumun tehlikelerine dikkat çekerek vahşi hayvanların özellikle yavrulama döneminde çok saldırgan davranışlar sergileyebileceklerini hatırlattı.

ORMANLARINİ İÇİNE EVLER YAPILDI
Narlıdere’de ormanın içine evler yapıldığını, Balçova Baraj Bölgesi çevresinin yapılaşmaya açıldığını, Bornova’da ormanın içinde yerleşim olduğunu vurgulayan Özkan, “Şu an için zonoz olarak vahşi hayvanlardan insanlara çok ciddi bir bulaş yok. Ama bu işin en büyük tehlikesi vahşi hayvanların insanlarla yakınlaşması. İnsanlar vahşi hayvanları evcil hayvanmış gibi ekmek, yemek ve çöp artıklarıyla besliyor. Oysa vahşi hayvanlar özellikle yavrulama döneminde çok saldırgan olabiliyor. Bu durum ciddi sorunlara yol açabilir” dedi.

DOĞAL SELEKSİYON BOZULUYOR
İnsan müdahalesinin vahşi hayvanların yaşam alanlarını etkilediğini ifade eden Özkan şu bilgileri verdi: “Vahşi hayvanların hazır gıdaya alışması doğal seleksiyonu etkiliyor. Ayrıca da doğal yaşamdan uzaklaşmalarına neden oluyor. Tehlikeli bir durum arz ediyor. Mümkün olduğunca insanların temastan uzak durması lazım.”
Özellikle tilki gurubu hayvanların kuduz gibi hastalıkların yayılmasında sorun olabileceğini vurgulayan Özkan, “Tarım ve Orman Bakanlığı yaban hayvanlarının bu tür hastalıklardan korunması için ilaçlı yiyecek bırakıyor” dedi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz