1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Yerel Yönetimler
  4. İzmir'in tüm ilçelerinde Zafer Bayramı coşkusu

İzmir'in tüm ilçelerinde Zafer Bayramı coşkusu

30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle dün İzmir'in tüm ilçelerinde büyük bir coşku hakimdi. İşte İzmir'in ilçelerinde Zafer Bayramı coşkusu...

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete

30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle dün İzmir'in tüm ilçelerinde büyük bir coşku hakimdi. İşte İzmir'in ilçelerinde Zafer Bayramı coşkusu...

 

Bornova’da 30 Ağustos coşkusu

Bornova’da 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 102. yıl dönümünü Bornova Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikler kapsamında büyük bir coşkuyla kutlandı. Mustafa Kemal Caddesi boyunca gerçekleşen kortej geçişinde ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri ile marşlar söyleyen Bornovalılar, Cumhuriyet Meydanı’nda İlyas Yalçıntaş’ın şarkıları ile unutulmaz bir akşam yaşadı. Vatandaşların coşkusuna ortak olan Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Türk milletinin zaferlerle dolu tarihine vurgu yaparak tarihten ders çıkarılması gerektiğini söyledi.

Boırnova’da 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları, Dramalılar Köşkü’nde düzenlenen resepsiyonla başladı. Resepsiyonda vals ve zeybek gösterileriyle renkli anlar yaşanırken, Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, ilçedeki siyasi parti temsilcileri, meclis üyeleri, bürokratlar ve muhtarlarla bir araya geldi.

Mustafa Kemal Caddesi kırmızı-beyaza boyandı

Resepsiyonun ardından Mustafa Kemal Caddesi boyunca kortej geçişi düzenlendi. Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Eşi Beste Eşki ve Kızı Asya Tuna ile birlikte katıldığı yürüyüşte Bornovalıları selamladı. Kortej boyunca kırmızı-beyaza boyanan caddede zafer şarkıları ve marşlar bando eşliğinde hep bir ağızdan söylendi. Meşalelerin geceyi aydınlattığı yürüyüşte kimi vatandaşlar yaşanan coşkuya balkonlarından eşlik etti.

Cumhuriyet Meydanı’nda muhteşem konser

Kortejin sona erdiği Bornova Cumhuriyet Meydanı'nda önce DJ Olcay Fidan, ardından ünlü sanatçı İlyas Yalçıntaş sahneye çıktı. İlyas Yalçıntaş’ın İncir, Olmazsa Olmazım ve Şahit gibi dillerden düşmeyen şarkılarını meydanı dolduran binlerce Bornovalı hep bir ağızdan söyledi.

Başkan Eşki:"Tarihten Ders Çıkarmalıyız" 

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Türk milletinin zaferlerle dolu tarihine vurgu yaparak, “Bu zafer öyle kolay kazanılmadı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, savaşın ardından büyük bir devrim hamlesi yaparak Cumhuriyet'i ve devrimleri hayata geçirdi. Tarihten ders çıkarmalıyız. Yeniden bir Kurtuluş Savaşı'na ihtiyaç duymamak için kendi ayakları üzerinde sağlam bir devleti inşa etmeli ve bunu sürdürmeliyiz. Bunun yolu, kurucu kodlarımıza ve Cumhuriyet’in temel doktrinlerine bağlı kalmaktan geçiyor. Bu anlamıyla bugünü hep birlikte coşkuyla kutlamaktan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve halkına hizmet etmekten her zaman büyük gurur ve mutluluk duyacağım. Hepinizin bayramı kutlu olsun” dedi.

 

Bayraklı’da Zafer Bayramı coşkusu

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 102. yılı, Bayraklı’da coşku ve heyecanla kutlandı. Sevgi Yolu’nda düzenlenen etkinliklerde,  Büyük Taarruz fotoğraf sergisi açıldı, Atatürk’ün sevdiği şarkılar dinleyicilerle buluştu, soğuk heykel ve halk oyunları gösterileri kutlamalara renk kattı. Etkinliklerin finalinde ise sanatçı Buşra Salepçioğlu konser verdi. Başkan İrfan Önal, “30 Ağustos, sadece askeri bir zafer değil, aynı zamanda bir milletin yeniden doğuşunun, bir ulusun özgürlüğe ve bağımsızlığa olan inancının da en güçlü sembolüdür. Zafer Bayramımız kutlu olsun” dedi.

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 102. yılı, Bayraklı Belediyesi tarafından Sevgi Yolu’nda düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bu kapsamda, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Büyük Taarruz dönemi fotoğrafları sergilendi. Soğuk heykel çalışması ilçe sakinlerinin beğenisini kazanırken Başkan İrfan Önal da sergiyi ziyaret ederek, vatandaşlarla bir araya geldi. Bayraklı Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterileri, izleyicilere keyifli anlar yaşattı. Züleyha Aranacak tarafından seslendirilen Atatürk'ün sevdiği şarkılar, bayramın duygusal atmosferini pekiştirerek katılımcıların beğenisini kazandı. Etkinliklerin finalinde ise sahneye çıkan başarılı sanatçı Buşra Salepçioğlu, ilçe sakinlerine eşsiz müzik ziyafeti sundu.

ZAFERİN COŞKUSUNU YARINLARA TAŞIYACAĞIZ

Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, "102 yıl önce kazanılan bu büyük zafer, bizlere birlik ve beraberlik içinde olduğumuzda aşamayacağımız hiçbir engelin olmadığını bir kez daha hatırlatıyor. Vatanımız için canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize minnetlerimizi ve şükranlarımızı bir kez daha sunuyoruz. Onların bize bıraktığı bu mirası korumak, yüceltmek ve yarınlara taşımak hepimizin en büyük sorumluluğudur. 30 Ağustos Zafer Bayramımızı en içten dileklerimle kutluyor, birlik ve beraberlik içinde huzur dolu, aydınlık yarınlar diliyorum” dedi.

Büyük Zafer’in 102. yılında Buca’da görkemli kutlama


Bucalılar 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı belediye binası önünden Işılay Saygın Meydanı’na gerçekleştirilen Zafer Korteji, hemen ardından ise Öznur Korkmaz ve Kaset Grubu’nun konserleri ile  coşku içerisinde kutladılar. Buca Belediye Başkanı Görkem Duman,  30 Ağustos’un Türk milletinin bağımsızlığına, özgürlüğüne ve onuruna sahip çıkmasının sembolü olduğunu dile getirdi.

Türk Milleti’nin yıkılmaz azim ve iradesinin sembolü olan 30 Ağustos Zafer Bayramı, 102. yılında Buca’da coşkuyla kutlandı. Günler öncesinden Buca’nın tüm caddeleri Türk bayrakları ile donatılırken Zafer Korteji ve konserler ile bayram coşkusu doruğa ulaştı. Kutlamalar Buca Belediyesi önünden Işılay Saygın Meydanı’na gerçekleştirilen Zafer Korteji ile başladı. Kortej öncesi belediye önünde toplanan kalabalık DJ Uğur’un çaldığı marşlara eşlik etti.
Saat 21.00’de Belediye Binası önünde toplanan kalabalık, ellerinde Türk Bayrakları ve meşalelerle marşlar söyleyerek yürüdü. Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, yürüyüşün ön saflarında yer alırken Cumhuriyet Halk Partisi Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya, Buca Belediyesi meclis üyeleri, Başkan yardımcıları, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar da kortejde yerlerini aldı.

“MAZLUM DEVLETLERE UMUT OLAN BİR MÜCADELE”

Meydanda bir konuşma gerçekleştiren Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, şunları söyledi:
“Bugün, sadece bir zaferin yıl dönümü değil; bağımsızlığımıza, onurumuza ve özgürlüğümüze sahip çıkma irademizin sembolüdür. Bu zafer, yalnızca düşman işgalini geri püskürtmekle kalmamış, aynı zamanda ulusumuzun gücünü, birliğini ve beraberliğini tüm dünyaya ilan etmiştir” diye konuştu.
Yaşanan zaferin, mazlum devletlere sömürgeci güçler karşısında bir umut olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Duman şunları söyledi:
“Hepimize düşen bir görev var. Gençlerimize tarihimizin bu önemli sayfalarını öğretmeli ve onlara bu mirası bırakmalıyız. Çünkü ulusal bağımsızlık mücadelesindeki kardeşlik ruhu, bizlere daima ilham kaynağı olacaktır. Bu vesileyle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, vatanımızın bağımsızlığı uğruna canını feda eden tüm kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum. Onların bizlere emanet ettiği bu topraklarda, barış ve kardeşlik içinde daha aydınlık bir gelecek için birlikte yürüyeceğimize olan inancımla hepinizi selamlıyorum. Özgürlüğümüz ve bayramımız kutlu olsun. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti.”

Başkan Ceritoğlu Sengel: Zafer bizim, Zafer Cumhuriyetin!

30 Ağustos Zaferi’nin 102. yılı Efes Selçuk’ta Fener Alayı ve Emre Fel Konseri ile kutlandı. 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları Atatürk Anıtı önünde düzenlenen resmi tören ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan resmi törende çelenk sunumunun ardından protokol üyeleri Selçuk İlçe Şehitliği’ni ziyaret etti.

30 Ağustos Zaferi’nin 102. yıl coşkusu Efes Selçuk Belediyesi tarafından düzenlenen Fener Alayı ve Konser ile tüm kenti sardı. Atatürk Anıtı önünden başlayan Fener Alayı’nda her yaştan Efes Selçuklu bayraklar ve marşlar eşliğinde kent sokaklarında yürüdü. Efes Selçuklu gençlerden oluşan Belediye bando takımı da korteje eşlik etti.

Coşkuyla geçen Fener Alayı’nın ardından Pazar Yeri’nde Emre Fel Efes Selçuklular ile buluştu. Genç kuşağın sevilen ismi Emre Fel kendi şarkılarının yanı sıra nostaljik eserlerle de dinleyenleri coşturdu.

MÜZİĞİNİZ DAİM OLSUN

Konser sırasında sahneye çıkarak Emre Fel’e teşekkür eden Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel; “30 Ağustos Zafer Bayramı’ndan önce konserde kimi çıkartalım diye sorduk. Kentimizdeki büyük bir genç kitle Emre Fel dedi. Hatta sadece Efes Selçuk’tan değil İzmir’den de gençler sizi görmek istediler. Şimdi anlıyorum ki bütün şarkılarınız ile beraber çok coşkulu bir konser oluyor. Müziğiniz daim olsun” dedi.

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları için çevre ilçelerden birçok ziyaretçinin geldiğine dikkat çeken Başkan Ceritoğlu Sengel; “30 Ağustos Zafer Bayramı’nı Efes Selçuk’ta kutlamak isteyen ve buraya gelen herkese, Efes Selçuk halkına teşekkür ediyorum. En son bu meydanda elime mikrofon aldığımda “Zafer bizim olacak. Zafer Cumhuriyet’in olacak” demiştim ve gerçekten şimdi tekrar elime mikrofonu aldığımda müziğin hiç susmamasını isteyen, çağdaşlaşmaktan ve cumhuriyetten vazgeçmeyen, biraz önce ekranda bir çift mavi gözü gördüğünde alkışlarını susturmayan sizleri görmek beni çok mutlu etti” dedi.

KORKMADILAR, KARARLIYDILAR

102 yıl önce verilen büyük bir mücadele ile bugüne gelindiğini belirten Başkan Ceritoğlu Sengel; “Bundan tam 102 yıl önce bir çift mavi göz o kadar kararlıydı ki bu memleketin her karış toprağı için canı pahasına mücadele edenlerle birlikte bu topraklarda şu an özgürce, bağımsız bir şekilde yaşamamıza vesile oldular. Korkmadılar, kararlıydılar. Bir inançları vardı, o da vatan sevdasıydı. O vatan sevdasını yüreğinde taşıyan bütün herkesi kocaman yürekten alkışlıyorum. Çünkü ben biliyorum ki bu memlekette çocuklar bu ülkenin geleceği olacaklar. Atatürk’e, Atatürkçü düşünceye, Cumhuriyete ve bağımsızlığa sahip çıkanlar olacaklar ve biz daha eşit, daha özgür, daha çağdaş ve müziğin hiç susmadığı, susturulmadığı, sanatçının hep kıymetli olduğu bu topraklarda hep beraber yaşayacağız. 30 Ağustos Zafer Bayramı’mız kutlu olsun. Niceleri hep beraber olsun” dedi.

Balçova’da muhteşem Zafer Bayramı Coşkusu

Büyük Taarruz ve 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 102. Yılı Balçova’da düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Dün akşam saatlerinde Ata ve Sakarya caddelerinde gerçekleşen Zafer Korteji, coşkuyu doruğa çıkardı. Bayraklarıyla korteje katılan binlerce kişi, marşlarla yeri, göğü inletti.

TÜM GÜN FARKLI ETKİNLİKLER

Sabah saatlerinde Kaymakamlık’ta gerçekleşen tebrik töreni sonrasında etkinlikler, Balçova Belediye binası önünde bulunan Cumhuriyet Alanı’ndaki çelenk sunma töreni ile devam etti. Törende Ege Ordusu Garnizon Komutanlığı’ndan Piyade Üsteğmen Oğuzhan Kanan, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaparken Nevvar Salih İşgören Anadolu Lisesi öğrencisi Kaan Yılmaz Erdemir, 30 Ağustos şiiri okudu. Tören Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasının ardından sona erdi. 

BÜYÜK TAARRUZ’UN 102. YILI 

Balçova’daki kutlamalar, Engelli Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Büyük Taarruz’un 102. Yılı” konulu söyleşi ile devam etti. Söyleşiye tarihçiler Doç. Dr. Mehmet Emin Elmacı ve Dr. Ahmet Mehmetefendioğlu konuşmacı olarak katıldı. Elmacı ve Mehmetefendioğlu, Afyon’da gerçekleşen Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nden 9 Eylül İzmir’in kurtuluşuna kadar uzanan süreçte yaşananları anlattı. 

HALKTAN 30 AĞUSTOS KORTEJİ’NE İLGİ 

Kutlamalar başlangıç noktası Ata Caddesi üzerindeki Duru Park olan 30 Ağustos Zafer Korteji ile devam etti. Coşku dolu korteje vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Marşlar eşliğinde yürüyen kortej, evlerin balkonlarında da alkışlarla desteklendi ve selamlandı. Bu arada kortej başlamadan hemen önce ızmir Anadol Clup üyeleri, eski Anadol marka araçlarıyla geçiş yaptı. Kortej, son nokta olarak belirlenen Adalet ve Demokrasi Parkı’nda alkışlarla karşılandı. Burada konuşan Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit, “Kıymetli Balçovalılar, çok değerli Balçovalı ailem, bugün Balçova ne güzel, bugün Balçova ne kadar coşkulu. Her ulusun tarihinde şüphesiz çok önemli günleri vardır. Ancak bugün sadece ülkemize ait zafer günü değildir. Bugün tüm uluslar için umut oluşturan bir gündür. Bağımsızlığını isteyen, milli olmak isteyen tüm uluslara umut olan gündür. Emperyalizme karşı, sömürgeciliğe karşı tüm dünyada eşi görülmemiş bir mücadelenin günüdür” diye konuştu. Yiğit sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir de o kadar güzel bir yerdeyiz ki, bu şehir emperyalizme ve sömürgeciliğe karşı ilk ve son kurşunu atan kenttir. Ne mutlu Balçovalılara, ne mutlu İzmirlilere. Bugün bizler aynı inanç ve kararlılıkla geleceğe bakmak zorundayız. Hçi bir zaman umutsuz olmamalıyız. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında kırmızılaşan güzel ülkemizin haritasında ülkemiz ve Balçovamızı güzelleştirmek için var gücümüzle çalışacağız. Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır’ sözünü hiç unutmayacağız. Onun ilke ve devrimlerinin ışığından sapmadan var gücümüzle çalışacağız. 30 Ağustos Zafer Bayramımızı bize armağan eden başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve vatan mücadelesinde can veren tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun. Yaşasın Mustafa Kemal Atatürk, yaşasın tam bağımsız Türkiye.”

LAÇİN KONSERİ COŞTURDU 

Zafer Bayramı etkinlikleri Grup Laçin Konseri ile devam etti. Grup Laçin birbirinden güzel şarkılarla alanı dolduran Balçovalılara unutulmaz bir akşam yaşattı.

Dikili’de Zafer Bayramı Festival Coşkusuyla Taçlandı

3 gün süren 38. Dikili Kültür, Demokrasi ve Emek Festivali, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı coşkusuyla zirveye ulaştı.

Festivalin 3. ve son gününde Dikili Belediyesi Sadi Erdem Plaj Sporları Tesisi’nde İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü iş birliği ile 30 Ağustos Zafer Bayramı Airbadminton İl Şampiyonası düzenlendi. Türkiye’de ilk kez Dikili’de yapılan etkinlikte Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz sporculara başarı dileklerinde bulundu.

Dikili Belediyesi ve Dikili Bisiklet kulübü iş birliğinde “Zafere Pedal Çeviriyoruz” temalı Bisiklet Turuna çok sayıda vatandaş katıldı. Kadın Hakları Parkı’nda karikatür, heykel, yazarlık ve şiir atölyelerinin yanı sıra çocuk oyunları, tiyatro etkinlikleri düzenlendi. Çocukların mutluluklarına, neşelerine ortak olan Başkan Kırgöz, pamuk şeker ikramında bulundu.

Dikili Belediyesi öncülüğünde Bülent Ecevit Meydanı’ndan başlayıp  75. Yıl Parkı’nda sona eren 30 Ağustos Bayramı Zafer Korteji’ne binlerce vatandaş katıldı.  Alternatif rock grubu Pinhani konseriyle Zafer Bayramı festival coşkusuyla taçlandı.

75. Yıl Parkı’nda coşkulu kalabalığa seslenen Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz şu açıklamalarda bulundu “ Özgürlüğümüze, bağımsızlığımıza, Cumhuriyetimizin kurulmasına vesile olan 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun. 102 yıl önce manda ve himayeyi ret edip bağımsızlık benim karakterimdi diyerek bir avuç kahramanla yola çıkan bugün bize bu güzel Cumhuriyetimizi kurup bizlere armağan eden Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahraman yol arkadaşlarını saygıyla,minnetle, rahmetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Bu yıl Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in açılışını yaptığı 38.sini düzenlediğimiz Dikili Kültür, Demokrasi ve Emek Festivali’mizi yarınlarımızı umudu çocuklarımıza ve gençlerimize armağan ediyorum. 3 gün boyunca bizleri yalnız bırakmayan yurttaşlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Gaziemir’de 30 Ağustos Zafer Bayramı’na coşkulu kutlama
30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama etkinliklerinde konuşan Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, “Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir’ sözünü rehber alarak, Cumhuriyetimizi, demokrasimizi ve bağımsızlığımızı daha da güçlendirme azim ve kararlılığındayız. Atatürk’ün izinde yürümeye devam edecek, ülkemizi, cumhuriyetimizi daha aydınlık yarınlara taşıyacağız” diye konuştu.

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 102. yılı Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği etkinliklerle, ilçede büyük bir coşkuyla ve gururla kutlandı. Festival Alanı’nda yapılan etkinlikler “Cumhuriyet ve Bugün” söyleşisiyle başladı. Yazar Zeynep Altıok Akatlı’nın moderatörlüğünü yaptığı söyleşide Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Işık Kansu ile Tarihçi, Yazar, Profesyonel Rehber Bülent Demirdurak, büyük zaferi,  cumhuriyetin ilanına giden süreçte yaşanan tarihi gelişmeleri ve ülkemizin bugün içinde bulunduğu koşulları anlattı.   
Söyleşinin ardından düzenlenen konserde Tolga Çandar sahne aldı. Tolga Çandar seslendirdiği kahramanlık türküleriyle, Gaziemirlilere bayram coşkusu yaşattı. Kutlama programında sahneye çıkan Gaziemir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu da danslarıyla bayram coşkusuna ortak oldu.

“Görevimiz bağımsızlık destanını yaşatmaktır”
Kutlama programında konuşan Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, “Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde, milletimizin kazandığı büyük ve eşsiz zaferin 102. yıl dönümünde, bir kez daha özgürlüğümüzü ve bağımsızlığımızı kutlamanın gururunu yaşıyoruz. Atatürk önderliğinde kazanılan bu zafer, milletimizin hiçbir güç karşısında boyun eğmeyeceğinin, vatanımızın her karış toprağının ne pahasına olursa olsun savunulacağının dünyaya ilanıdır. Atalarımızın kahramanlığı, fedakârlığı ve sarsılmaz iradesiyle yazdıkları bu büyük bağımsızlık destanını yaşatmak, bizlerin en kutsal görevidir” dedi.   

“Cumhuriyetimizi daha aydınlık yarınlara taşıyacağız”
“Halkına güvenen, halkıyla birlikte bütün engelleri aşan, geleceğe umutla bakmamızı sağlayan Büyük Önderimiz, Ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk'ün açtığı yoldan yürümeye devam edeceğiz” diyen Başkan Ünal Işık, “‘Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir’ sözünü rehber alarak, Cumhuriyetimizi, demokrasimizi ve bağımsızlığımızı daha da güçlendirme azim ve kararlılığındayız. Atatürk’ün izinde yürümeye devam edecek, ülkemizi, cumhuriyetimizi daha aydınlık yarınlara taşıyacağız. Bu anlamlı günde, Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve vatanımızın bağımsızlığı için canını veren tüm kahramanlarımızı minnetle ve saygıyla anıyor; gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Büyük zaferimizin 102. yılı kutlu olsun. 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun. Yaşasın Cumhuriyet!” diye konuştu.

“Karanlığın karşısında olacağız”
“Cumhuriyet ve Bugün” söyleşisinin moderatörlüğünü yapan Zeynep Altıok Akatlı, şunları söyledi:  “‘Savaş cinayettir’ diyen Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, savaşın kazanımını bir kahramanlık, bir taraftarlık olarak görmezdi. Savaşın yıkımını vicdanında hisseder, halkını savaşın yıkımından aydınlık bir geleceğe taşımanın ne demek olduğunu içselleştiren vizyonla bakardı. Kurduğu Cumhuriyetin, demokrasinin başka savaşlar olmaması için, kalıcı bir barış için yapıcı ve iyilik ören bir liderdi. Çağının çok ötesinde bir lider olan Atatürk, bugün hala dim dik ayakta durmamızı sağlayan emanetini bize bıraktı. Demokrasinin olmadığı yerde barışın da olmayacağını çok iyi biliyordu. 30 Ağustos Zafer Bayramımızı daha nice yıllar daha büyük coşkuyla kutlayacağız. Atamızın istediği gibi Cumhuriyetin, demokrasinin, eşitliğin yanında kalarak bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Nerede olursa olsun karanlığın üzerinde, karşısında olacağız.”

“30 Ağustos aynı zamanda aklın özgürleşmesidir”
Cumhuriyet Gazetesi’nin ve kurucusu Yunus Nadi’nin tarihi süreçte aldığı rolü anlatan Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Işık Kansu, Yunus Nadi’nin çıkardığı Yenigün gazetesi, Kuva-yi Milliye’nin sesi olduğunu ifade etti. Cumhuriyetin ilanından sonra dönemin İstanbul basınının eleştireler getirdiği, bunun üzerine Atatürk’ün Yunus Nadi’den cumhuriyeti destekleyen bir gazete çıkarmasını istediğini anlatan Işık Kansu, Yunus Nadi’nin, Yenigün gazetesini kapatıp, Cumhuriyet Gazetesi’ni kurduğunu söyledi.
Cumhuriyet Gazetesi’nin, Atatürk’ün gazetesi olduğunu, 100 yıldır Atatürk ilde ve devrimlerini savunduğunu vurgulayan Işık Kansu, “Son yıllarda ulusal bayramlarımızı ve Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlamamamız için çeşitli bahaneler üretildi. Son günlerde de 30 Ağustos’u kutlamamak için etkinlikler yapıldı. Bu yılda Ahlat’ta yapılan Malazgirt Zaferi etkinlikleriyle, 30 Ağustos’un önemi gölgelenmek istendi. Malazgirt Zaferi, Türlerin Anadolu’ya sahip oldukları bir dönemdir. Ancak saray rejiminin söylediği gibi Anadolu’nun Türkleştirildiği bir adım değildir. Çünkü Türkler millattan sonra 500. yılda Türkiye’ye yerleşmişlerdir. 30 Ağustos gölgelenmek ve yok sayılmak isteniyor. Çünkü 30 Ağustos bağımsızlığımızın simgesi. Sadece ulusal bağımsızlığımızın değil, aynı zamanda insanın bağımsızlaşması, özgürleşmesidir. Bütün doğmalardan uzaklaşarak aklın bağımsızlaşmasıdır. Cumhuriyet hem siyasal iktidarı hükümranlıktan, padişahlıktan alırken aynı zaman akıllarında bağımsızlaşmasını sağlamıştır. Saray rejiminin 30Ağustosu neden örtmeye çalıştığı ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

“Cumhuriyet bir dünya devrimidir”
“Bizim 1923 devrimi, yani Cumhuriyet Devrimi bir dünya devrimidir. Tıpkı 1789 Fransız Devrimi gibi, 1917 Rus Devrimi gibi dünyaya mal olmuş bir devrimdir” diyen Işık Kansu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu devrimde Fransız Devrimi’nden izler vardır; eşitlik, özgürlük, kardeşlik gibi ilkleri içselleştirdiği, Sanayi Devrimi’nin getirdiği insanlık kazanımlarını içerdiği, reform ve Rönesans izlerini görmekteyiz. 1917 Rus Devrimi’nden de devletçilik ve halkçılığı almıştır. Türk Devriminin özgün yanı ise bugün çok üzerinde durduğumuz, emperyalizme karşı mücadele edilerek kazanılmış bağımsızlık inancıdır. Tüm mazlum uluslara örnek olmuş bir devrimdir. 30 Ağustos’un önemi çok geniştir; yadsınamaz, küçültülemez, gölgelenemez.”   

“Mustafa Kemal’i çok iyi anlamalı ve sahip çıkmalıyız”
Mustafa Kemal Atatürk’ün diğer ülkelerin liderleri ve komutanlarıyla yaşadıkları anıları anlatan Bülent Demirdurak, “Atatürk, bütün düşmanlarından bir dost çıkarmayı bilmiş bir devlet insanıydı. Akıldan hiçbir zaman vazgeçmedi. Mustafa Kemal, halk yönetimini kurmayı çok önceden aklına koymuştu. ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır’ diyen Mustafa Kemal, savaş alanlarında okullarda kendine öğretilenleri yapmamıştır, kendi taktiklerini uygulamıştır. Bu da düşmanı şaşırtmıştır. Eğitim hayatı boyunca bürün savaş kitaplarını okumuş bir insandı. 30 Ağustos Zaferi’nde birçok ezber bozulmuştur. Savaştan önceki son toplantıda, ‘Eğer başaramazsak meclisin kapısında beni asarsınız. Bütün sorumluluk bendedir’ diyerek savaşın tüm sorumluluğunu almıştır. Mustafa Kemal yalnız bir dahiydi. Mustafa Kemal, halk yönetiminin her şeyden önce gelmesi gerektiğini düşünen bir cumhuriyetçiydi. Bunu laik bir ülkede yapabileceğini biliyordu. Mustafa Kemal, bir devrimciydi, bir antiemperyalistti. Mustafa Kemal’i çok iyi anlamamız ve özellikle bugünlerde çok iyi sahip çıkmamız gerekiyor” dedi.  

  

Başkan Denizli; “Zaferimizin 102. yılını büyük bir gururla kutladık”

30 Ağustos Zaferi’nin 102. Yıldönümü Çeşme’de büyük bir coşkuyla kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, ilçe protokolü, kurum ve kuruluş temsilcileri, belediye meclis üyeleri, siyasi parti, sivil toplum kuruluşları ve oda temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Cumhuriyet Meydanı’nındaki resmî törenin ardından Çeşme Belediyesi ve Macfit iş birliğiyle gerçekleştirdiğimiz Mac Hiit ve Fit Dance etkinlikleri gerçekleştirildi. Çeşme Limanı’nda Arkas Çeşme Yelken Spor Kulübü sporcularının yelken gösterisi ise bu özel güne unutulmaz anlar kattı. 

 

Akşamında ise bayraklarla süslenen alanda bir araya gelen Çeşmeliler 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusunu paylaştı. Zafer coşkusu Berkan Yeniçeri konseri ile zirveye çıktı. 

Vatandaşlarla birlikte zaferi kutlayan Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli; “Zaferimizin 102. Yılını büyük bir gururla kutladık. Atatürk’ün bizlere emanet ettiği Cumhuriyetimizin değerlerini yaşatmaya ve gelecek nesillere aktarmaya devam edeceğiz” dedi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz