1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Güncel
  4. Kınay: Altyapı ve iklim kriziyle baş etme zamanı geldi

Kınay: Altyapı ve iklim kriziyle baş etme zamanı geldi

Çevre Yüksek Mühendisi Helil İnay Kınay, İzmir'deki su baskınlarına karşı uyarıda bulunarak, artan şiddetli yağışlar ve altyapı sorunlarına dikkat çekti.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete
Player yükleniyor...
Çevre Yüksek Mühendisi Helil İnay Kınay, İzmir'deki su baskınlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kınay, İzmir'in altyapı sorunları ve artan şiddetli yağışlarla mücadelede yaşanan zorlukları vurgulayarak, kentlerin planlama süreçlerinden başlayarak çözüme odaklanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, iklim kriziyle birlikte artan risklerin, mevcut altyapı yetersizliği ve plansız kentleşme gibi sorunları daha da derinleştirdiğine dikkat çekti. İnay Kınay, kamu, bilim insanları ve meslek odalarının katılımıyla doğru planlamaların yapılması ve toplumsal bilinci artırmak için tedbirler alınması gerektiğini ifade etti. Türkiye genelinde benzer sorunlar yaşandığını vurgulayan İnay Kınay, doğa olaylarını daha sık ve şiddetli yaşayacağımızı belirterek, geçmişte yapılan hataların bedelinin ağır ödendiğini ve bu durumun kent sakinlerini olumsuz etkilediğini söyledi. Gelecekte daha büyük sorunlarla karşılaşmamak için kararlı politikaların hayata geçirilmesi ve kamusal denetimin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Çok daha büyükleri olacak

İzmir’in mevcut yağış koşullarıyla yönetilmesinin zor olduğunu vurgulayan İnay Kınay, “Kentte altyapı sıkıntıları mevcut, dolayısıyla bu sıkıntıların getirdiği problemleri de ağır yaşıyor. Yani toleransı düşük bir kent. Yağış rejimine baktığımızda özellikle son dönemlerde şiddeti ve sıklığı değişen yağışlar yaşıyoruz. Kentleri de yönetenlerin, kentle ilgili planlamadan başlayarak tüm bu süreçleri ele alması gerekiyor. Artık yeni normalimiz bu bizim ve bu yeni normalde aşırı şiddetli yağışlar gibi, deniz kabarması gibi, hatta hortum, tsunami gibi geçmişte karşımıza çıkmayan hava olayları artık son birkaç yıldır hayatımızın içinde olmaya başladı. Bu nedenle kentlerimizdeki mevcut alp yapı yetersizliği, beton kentler, yeşil alanların azalması zaten sağlıksız olan koşullarla ilgili mücadele etmeye çalışırken bu etkilerin getirdiği riskler iklim kriziyle beraber çok daha büyük sorunlar olarak karşımıza çıkacak” dedi.

Başka şansımız yok

Bu kapsamda uzman kişilerin kamudan, doğadan yana çözüm önerilerini yıllardır aktardığını kaydeden İnay Kınay, “Uzman kişilerle, liyakatli kişilerle, kamusal denetimin güçlü olduğu, kamudan yana bir yapılanmayla ilgili yeni planlar oluşturulurken, mevcut planlamayı da bir an önce bu darbeleri karşılayacak şekilde hazır hale getirmemiz gerekiyor. Tüm bunların yeniden değerlendirilmesi, çok doğru organize edilmesi şart” dedi. Tüm bunların zaman alacağını birdenbire mucizeler yaratılamayacağını da sözlerine ekleyen İnay Kınay, “Dolayısıyla hem ekonomik hem toplumsal hem bilim ve planlama boyutuyla çok da doğru bir şekilde bizim daha sert süreçlere hazır olmamız gerekiyor. Başka bir şansımız yok. Bu da doğru yönetimlerle, doğru insanlarla karar vericilerin kamudan, kentten yana politikaları uygulamasıyla mümkün olabilir” ifadelerini kullandı.

Kararlı politikalar…

Türkiye’nin bütün kentlerinde benzer problemler olduğunu kaydeden İnay Kınay, “Antalya da aynı süreci yaşadı örneğin. Baktığımızda hangi kentte yağış olursa biz o yağışların afete dönüştüğü süreçleri yaşıyoruz. Depremde bunu yaşadık. Tüm bunlara baktığımızda bunlar ağır yaşamamızın başında uygulanan politikalar, kamusal eksiklikler ve ranta dayalı süreçler vardı. Bu yağışları yaşamaya devam edeceğiz, daha sert gelecek, depremler olacak, aşırı sıcaklar, kuraklık… Doğa olaylarını daha sık ve daha sert yaşayacağız. Zaten son meteorolojik veriler bunu bize yıllardır söylüyor. Sorun bizim bunlara ne kadar hazırlıklı olacağımız. Bu kentin devamı için şu ana kadar yapmadığımız çalışmalar sonucunda gelecekte daha büyük sorunlar yaşanmasın diye çalışmak zorundayız. Kararlı politikaları, kararlı politikacıları ve kamusal denetimi hep birlikte ortaya koymak zorundayız” açıklamasında bulundu. Şermin ÇOLAK/ İZ GAZETE

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz