1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Yerel Yönetimler
  4. Raylı sistem, İzmir'in madalyası

Raylı sistem, İzmir'in madalyası

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 3 büyükşehir belediyesi arasında bütçesine oranla en çok raylı sistem yatırımını yapan belediye oldu. Başkan Soyer, “Çok gururluyuz. Bu rakamlar İzmir’in nişan madalyası olmaya devam edecek” dedi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete

 İzmir, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerinin tamamlanmış raylı sistem performansında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İzBB) fark yarattığı görüldü. Performans sıralamasında İstanbul ilk, İzmir ikinci, Ankara ise üçüncü sırada yer aldı. İzmir’in ikinci sırada yer almasına rağmen bütçe ve yatırım oranlamasına bakılarak sıralama yapıldığı takdirde ilk sırada yer alacağı gözlerden kaçmadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 294 Milyar TL bütçesiyle 46 kilometre raylı sistem yaparken, İzmir Büyükşehir Belediyesi 45 milyarlık bütçesine rağmen 20 kilometre raylı sistemi hayata geçirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tablodan duyduğu gururu dile getirirken hükümetin 3 bin TL bütçe ayırdığı Halkapınar-Otogar Metrosu hakkında da net mesaj verdi.

Nişan madalyası

İzBB’nin, 3 büyükşehir belediyesi arasında bütçesine oranla en çok raylı sistem yatırımı yapmasına ilişkin istatiksel tablo hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Tunç Soyer, “Çok gurur duyuyoruz. Bütün bunun anlamı; biz bu şehrin geleceğine yatırım yapıyoruz ve bunu her şeye rağmen yapıyoruz. Bu rakamlar İzmir’in nişan madalyası olmaya devam edecek. İzmir’e 5 yılda toplam 1 milyar Euro’nun üzerinde kaynak getirdik. Bunların hepsi yatırıma harcanan rakamlar, hepsi uzun vadeli krediler... Buna devam edeceğiz” diye konuştu. 

Raylı sistem atağı

İzmir’de göreve başladığı günden itibaren raylı sistem atağı başlattıklarını kaydeden Başkan Soyer, söz konusu çalışmaları anlattı. Başkan Soyer, şunları söyledi: “7,2 km’lik Narlıdere metrosunu yüzde 12 seviyelerinden devraldık. Pandemiye, ekonomik krize, depreme rağmen 287 milyon Euro yatırım yaptık ve şubat ayında açılışını yapıyoruz. Diğer yandan 3 sene önce Çiğli tramvayının yapımına başladık. 11 km’den oluşan bu tramvay hattımızda deneme seferlerine başladık, çok yakında açıyoruz. Yani 183 milyon euroluk bu büyük yatırımı, kendi dönemimizde başlayıp kendi dönemimizde bitirmiş olduk.  Buca metrosu göreve geldiğimizde bir hayal gibi gözüküyordu. 13,5 km uzunluğunda, 11 istasyondan oluşan devasa bir yatırım. Çalıştık, uğraştık, tüm imkanlarımızı seferber ettik. Tüm yurtdışı ilişkilerimizi ve kurumsal güvenilirliğimizi kullanarak 490 milyon Euro yurtdışı finansmanı bulduk ve aldık. Bu İzmir için bir dönüm noktasıdır. Şubat 2022’de temelimizi attık, bu ay tünel kazmaya başladık. Mart ayına kadar TBM dediğimiz tünel kazıcı sayımız dörde çıkacak. İlk etabı Haziran 2026’da açacağız. Buca Metrosu 765 milyon Euro maliyetiyle İzmir tarihinin en büyük yatırımı... Ayrıca Türkiye’de bir belediyenin yaptığı en büyük yatırım olacak. Şu anda proje ve ihale aşamasında da 3 projemiz var; Karabağlar-Gaziemir metrosu, Örnekköy tramvayı ve Kemalpaşa metrosu...”

40 milyarı aşan yatırım

İzBB tamamlanma aşamasına getirdiği Narlıdere metrosu için 285 milyon Euro, Çiğli Tramvayı için ise araçlarla birlikte 183 milyon Euro yatırım bütçesi ayırdı. Yapımı süren Buca Metrosu’nun ise araçlarıyla birlikte 765 milyon Euro’ya tamamlanması öngörülüyor. İzBB son 5 yılda toplam 1 milyar 233 milyon Euro (güncel kur üzerinden 40 milyar 690 milyon TL) raylı sistem yatırımına imza attı.

Bıraksınlar biz yapalım

İzBB’nin yatırım maliyeti 40 milyar lirayı aşan 3 raylı sistem yatırımına karşılık Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Halkapınar-Otogar Metrosu için 10 yıldır hiçbir adım atmaması ve 11’inci yılda da metronun yapımına yönelik yalnızca 3 bin TL bütçe ayırmasının hatırlatılması üzerine Başkan Soyer, “Yapamıyorlarsa bıraksınlar biz yapalım. Takip ediyoruz, yapmalarını istiyoruz ama yapamıyorlarsa biz yaparız. Gölge etmesinler, başka ihsan istemiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Eninde sonunda...

“Beş yıl boyunca büyük yatırımlar hayata geçirdiniz. Bu çalışmaları kamuoyuna yeterince aktaramadığınızı düşünüyor musunuz?’ sorusunu da yanıtlayan Başkan Soyer, “Eninde sonunda olgular, algıların önüne geçer” dedi.

Gizem TABAN ŞEBER/İZ GAZETE

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz