1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Güncel
  4. Veteriner Hekimler Odası Başkanı Özkan: "Kadınları öldürenleri uyutun hayvanları değil"

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Özkan: "Kadınları öldürenleri uyutun hayvanları değil"

İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Selim Özkan, Türkiye gündemine oturan sokak hayvanlarının uyutulması yasa tasarısı ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Özkan, "Kadınlara tecavüz eden, taciz eden öldürenleri uyutun hayvanları değil" diye konuştu.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete

CEMRE YUVARLAK/EGELİ GAZETE- Türkiye gündemine bomba gibi düşen ve tartışmalara neden olan "Sokak hayvanlarını uyutma" yasa teklifi kamuoyunda konuşulmaya devam ediyor. Yasa tasarısına göre 30 gün içinde sahiplendirilmeyen köpekler iğne yapılarak uyutulacak. Hayvanseverler tarafından şiddetle tepki gösterilen yasanın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile hazırlandığı biliniyor.  AK Parti Meclis grubu, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı  sokak hayvanlarının hayati tehlike oluşturduğunu öne sürerek çalışma başlattı. 


Bununla beraber Veteriner hekimlerden de tepkiler çığ gibi büyümeye devam ederken, İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Selim Özkan, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Özkan, önceliğin hayvanların kısırlaştırılmasına verilmesi gerektiğini ifade ederek, bu yasayı asla kabul etmediklerini belirtti. Özkan, "Sokak hayvanları terk edilen hayvanlar. Veteriner hekimler olarak hayvanların uyutulmasını istemiyoruz." dedi. 


KADINLARI ÖLDÜRENLERİ UYUTUN HAYVANLARI DEĞİL
Hayvanların saldırmasının sebeplerini açıklayan Başkan Özkan, "Hayvanlar kolay kolay ısırmaz, bunun sebebi onların yaşam alanlarını işgal etmeniz. Onların doğal alanlarına müdahil olduğunuz zaman taşla sopayla fiziki müdehale yaptığınız zaman saldırırlar. Bireysel saldırılar olabilir. Ama bir çok da insan öldürülüyor. Çok cüzi olan bir sayıdan dolayı hayvanlaların uyutulması kesinlikle doğru değil. Kadınları öldüren, tecavüz eden taciz edenleri öldürün neden öldürmüyorsunuz. Onları uyutun. Onların suçu var ama hayvanların ne suçu olabilir? Asıl suç insanlarda. Biz kendimizde arayacağız hatayı hayvanda değil. Biz onların yaşam alanına girdik. Her canlının nefes alma hakkı vardır" diye konuştu. 


ÖZKAN: "HAYVAN POLİSLERİ OLMALI"
Bu sorunun çözümünun tamamen kısırlaştırma olduğunu ifade eden Özkan, "İzmir'de barınaklar var biz kısırlaştırma protokolü yaptık. 5000 tane hayvan kısırlaştırıldı. Böylelikle üremeyecek ve popülasyon azalacak. Bunun hemen uygulanması gerekiyor. Bütün Belediyelerin kısırlaştırma operasyonu yapması gerekiyor.Hayvanları sokağa atanlara ciddi yaptırımlar uygulanması gerekiyor. Hayvan polisleri olmalı ve takibi yapılmalıdır. Sokak hayvanlarına belediye bakmakla yükümlüdür. Sokak hayvanı yoktur. Sokağa atılan hayvan vardır" ifadelerini kullandı. 

 


ÇÖZÜM KENTLİ PATİLER PROJESİ 
Özkan aynı zamanda hayvanların sahiplendirilmesi ile ilgili önemli projeleri olduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:
"Büyükşehir ve ilçe belediyeler sokakta, mahallede, esnafların dükkanlarının önünde vb yerlerde şehirin içindeki Patili dostlarımıza bakan, besleyen, sokakta yaşamasını devam ettiren hayvan sever dostlar, baktığı bu kedi ve köpeklere Kentli Patiler Projesi kapsamında bulunduğu Büyükşehir ve belediyeler tarafından kimliklendirilip sahip çıkacaklar"
Özkan, "Hayvanları kentli pati kimliği ile ilgili belediyenin Veteriner İşleri Müdürlüklerine götürünce sokak hayvanı olduğu için işlemler ücretsiz olacak. Her yıl Kuduz aşısı ve parazit uygulamaları, kısırlaştırma ve Kastrasyon işlemlerini yaptırmak suretiyle ,kanundada yer aldığı üzere doğal yaşam alanlarında ömürlerini geçirmeleri sağlanmış olacak" diye konuştu. 


BU UYGULAMA İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN DA ÖNEMLİ 
Bu uygulamanın aynı zamanda hayvan sağlığı ve insan sağlığı açısından büyük fayda sağlayacağını ifade eden Özkan, " Hayvanları öldürmeden doğal ortamlarında yaşamlarını sürdürecek... Hayvanlar mutlu, hayvan severler mutlu... Kısacası hepimiz mutlu olacağız. Bu kadar çok sayıdaki hayvan sayısı ile kamu kurum ve kuruluşları, Belediyeler ne yazık ki maddi manevi fiziki olarak bunun altından kalkması çok zor, her yıl çözümsüzlük büyüyerek devam edecek. Vatandaşlarımızda, hayvanseverlerimizde özetle hepimiz taşın altına elimize koymamız gerekiyor. Sonuç olarak "Uyutmak çözüm değil, insanı değil, vicdani değil" dedi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz