1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Türkiye
  4. Yargıtay: ATM’de unutulan karttan para çekmek hırsızlık

Yargıtay: ATM’de unutulan karttan para çekmek hırsızlık

Yargıtay başsavcılığı ATM’de unutulan banka kartından para çeken sanığa ‘hırsızlık’tan değil daha ağır ceza gerektiren ‘bilişim suçu’ndan ceza istedi. Yargıtay 8’inci Ceza Dairesi talebi reddetti.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete

Samsun’un Bafra ilçesinde biri banka hesabından para çektikten sonra kartını ATM’de unutup gitti. Sırada bekleyen biri kartı görüp hesaptan 480 lira çekti. Kart sahibi, bir süre sonra kartını almak için geri döndüğünde hesabından para çekildiğini fark edip şikayetçi oldu. Kamera kayıtlarında kimliği tespit edilen kişi hakkında kamu davası açıldı.

Davaya bakan Bafra 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi, eylemin ‘hırsızlık’ suçu kapsamında olduğunu belirterek, sanığa, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 245. maddesinde yer alan ve üç yıldan altı yıla kadar hapis cezasını öngören ‘banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması’ suçundan ceza verdi. Karar, Yargıtay 8’inci Ceza Dairesi tarafından onandı.

Yargıtay başsavcılığı, karara sanığın eylemini bilişim sistemlerini kullanarak işlediği gerekçesiyle itiraz etti.

Bilişim sistemleri kullanılarak yapılan hırsızlığın ‘suçun nitelikli hali’ olduğuna ve daha ağır cezayı gerektirdiğine işaret edilen itirazda, cezadaki suç değerlendirmesinin böyle yapılması gerektiği belirtildi.

‘Bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle nitelikli hırsızlık’ suçunu düzenleyen TCK’nın 142’inci maddesi uyarınca atılı suçu işleyene beş yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor.

Yargıtay 8’inci Ceza Dairesi, inceleme sonucu, sanığın eyleminin hırsızlık suçu kapsamında ‘banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması’ olduğunu tespit etti ve oy çokluğuyla Yargıtay başsavcılığının itirazını reddetti.

Kararda sanığın, hesaptan para çekildiği, banka kartının ele geçirilmediği ve sonrasında da bulundurulmadığı aktarıldı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz