UKOME’nin yapısı değişmeden İzmirliye ucuz ulaşım yok

Aslında durum çok tuhaf ama gerçek. Dar gelirli İzmirlilerin avantajlı ulaşımına İzmir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bile engel oluyor.

Sadece o da değil. Çok sayıda kamu kurumunun engeli var İzmir’de ucuz ulaşıma.

İzmir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü 2. Bölge Müdürlüğü, TCDD 3. Bölge Müdürlüğü, TCDD Taş A.Ş İzmir Bölge Müdürlüğü, DHM İşletme Genel Müdürlüğü İzmir Adnan Menderes Havalimanı Başmüdürlüğü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlğü 3. Bölge Müdürlüğü, İzmir Bölge Liman Başkanlığı, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası.

Tüm bu kurumlar UKOME’de (Ulaştırma Koordinasyon Merkezi) yapılan toplantıda İzmir’de 90 dakika boyunca aynı ücretle toplu ulaşım araçlarının kullanılabilmesi önergesine olumsuz oy verdi.

***

Üstelik bu ilk de değil. Mart ayında Tunç Soyer döneminde getirilen 120 dakika boyunca aynı ücretle ulaşım yapılmasına ilişkin önergeye de yine aynı kurumlar engel olmuştu.

Aslında İzmir’de kent içi toplu ulaşımın A’dan Z’ye sorumlusu Büyükşehir Belediyesi. Yapımından işletmesine sorumluluk yerel yönetimde.

Ama iş ücret belirlemeye gelince UKOME devreye giriyor.

Öyle olunca da konuyla hiç alakası olmayan İzmir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Adnan Menderes Havalimanı Başmüdürlüğü gibi kurumlar belirleyici oluyor.

Aslında bu durum 2019 yılına kadar böyle değildi. O yıl yapılan değişiklikle kentlerde ulaşımla ilgili kararları alan UKOME’nin üye yapısı değiştirildi. Konuyla hiç ilgili olmayan kurumlar UKOME’nin tüm kararlarında oy sahibi oldu. O zamana kadar belediyeden gelen temsilciler çoğunluktayken merkezi idareye bağlı kurumların çoğunluğu sağlandı.

Seçimle gelen belediyeler her türlü sorumluluğu kendilerinde olmasına rağmen ulaşımla ilgili konularda karar alamaz noktaya geldi.

Daha 40 gün önce göreve İzmirlilerin oylarıyla gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da bu duruma isyan ederek, “O karara hayır oyu veren arkadaşlarımızın öncelikle vicdanlarına sonra onlara bu talimatları veren kişilere seslenmek gerekir. Bu insanlara 90 dakikayı daha ne kadar çok göreceksiniz? Daha ne kadar engel olacaksınız?” diye soruyor.

Öyle görünüyor ki UKOME’nin üye yapısı değişmeden İzmirliler ucuz ulaşımdan yararlanamayacak.