1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Dünya
  4. Yağmur ormanlarını korumak için yıllık 130 milyar dolara ihtiyaç var

Yağmur ormanlarını korumak için yıllık 130 milyar dolara ihtiyaç var

Energy Transitions Commission araştırma grubunun Financing the Transition raporu ormanlarının kurtarılması için yıllık en az 130 milyar dolarlık küresel yatırımın gerekli olduğunu söyledi. Yağmur ormanlarını korumak için yapılan geçmiş anlaşmaların hedeflerine ulaşmada başarısız olduğu belirtildi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete
Player yükleniyor...

Küresel Isınmanın önündeki en büyük güç yağmur ormanları

Kerem Yeğinboy/Egeligazete- Küresel ısının 2016 Paris İklim Anlaşmasında ideal bulunan 1.5 derecenin üstünde seyretmesi ve mevsim anormalliklerinin tarım sektörüne olan ekonomik zararları, hükümetleri küresel emisyon azalışı için önlemler almaya zorladı. Bir dizi şirket, kişi ve hükümet liderlerini kapsayan 32 üyeden oluşan Londra merkezli küresel araştırma komisyonu Energy Transitions Commission( Enerji Dönüşümü Komisyonu), emisyon azalışındaki en büyük 2.faktör olan  yağmur ormanlarının tüketim sektörüne ekonomik etkileri ve çözüm yolu üzerine küresel verilere dayanan bir rapor hazırladı.

Küresel sera gazı emisyonunda ikinci sırada

Dünyada sera gazı emisyonunun azaltılmasında en büyük ikinci etken olan yağmur ormanlarının azaltılması tüketim sektörlerinin finansal dayatmaları sonucunda yapılan anlaşmalara rağmen dengelenememekte. Küresel araştırma ekibi Energy Transitions Commission’ın güncel rapor verileri dengenin sağlanması için yıllık 130 milyar dolarlık bir bütçenin ayrılması gerektiği açıkladı.

Ormanların kurtarılması için yıllık 130 milyar dolar

Küresel ısınma ve enerji tüketimini konularında raporlayan hazırlayan, Paris İklim Antlaşması maddelerini temel alan Energy Transitions Commission’ın yeni raporu Financing the Transition’dan alınan veriler doğrultusunda on yılın sonuna kadar tropik ormanların en riskli alanlarının korunması için, sığır eti ve süt ürünleri tüketiminin azaltılması gerekecek. Uzmanlar, hükümetlerin ormansızlaşmayı yasaklamasının yanı sıra yılda en az 130 milyar dolara (100 milyar sterlin) ihtiyaç olduğu uyarısında bulundu.

Küresel ısının 2 derecenin altında olması

Financing the Transition raporuna göre hükümetlerin, 2021 yılında Cop26'da 140'tan fazla dünya lideri tarafından kabul edilen ve küresel ısınmayı 2C'nin çok altında sınırlamak ve biyolojik çeşitlilik kaybını durdurmak için çok önemli olan bağlayıcı olmayan bir hedef olan, bu on yılın sonuna kadar ormansızlaşmayı durdurma ve tersine çevirme hedeflerine ulaşmaları için Amazon'dan Sibirya taygasına kadar ormanlara ayrılan finansmanın hızla artırılması gerekiyor.

2016 Paris Anlaşması İklim Anlaşması

Aralık 2015’te Paris’te imzalanan, 4 Kasım 2016 itibariyle yürürlüğe giren ilk küresel anlaşma olan Paris İklim Anlaşması, küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 55’ini oluşturan en az 55 tarafın koşulları onaylaması sonucunda, 1 yıl geçmeden yürürlüğe girmişti. Anlaşma da ideal küresel ısı hedefinin 1.5 derece olduğu konusunda uzlaşma sağlanmıştı.

İdeal küresel ısı hedefi 1.5 derece

Financing the Transition'a göre, şu anda ormanları korumak için finansman yılda ortalama 2 milyar ile 3 milyar dolar arasında.  Enerji Geçişleri Komisyonu'nun 1.5C'ye ulaşma ve net sıfır küresel ekonomi inşa etme konusundaki bir dizi raporundan biri olan Ormansızlaşmayı Önlemenin Maliyeti'ne göre şu anda ormanları korumak için finansman yılda ortalama 2 milyar ila 3 milyar dolar arasında.

Çiftçiler için hayvancılığa yönelik ekonomik teşvik kalkmalı

Rapor, sığır yetiştiriciliği, tarım ve diğer kullanımlar için ormanları yok etmeye yönelik ekonomik teşviki ortadan kaldırmanın yılda en az 130 milyar dolara mal olacağını tahmin ediyor. Bu para karbon piyasalarından, zengin hükümetlerden ve hayırseverlerden gelebilir, ancak aynı zamanda ormanların kesilmesinin yasaklanması, ormanlara dayanan işletmelerin geliştirilmesi ve palmiye yağı, soya, sığır eti ve kakao gibi ormansızlaşmayla bağlantılı ürünlere olan talebin azaltılması gibi acil önlemler de alınmalıd

Kırmızı et tüketimi ormansızlaşma için büyük bir teşvik

Confideration of British Industry eski başkanı ve Birleşik Krallık hükümetinin İklim Değişikliği Komitesi'nin eski başkanı olan ve şu anda Enerji Geçişleri Komisyonu'na başkanlık eden Lord Turner, hükümetlerin sorunun büyüklüğü konusunda kendilerini kandırmamaları gerektiğini söyledi. Konu ile ilgili Turner "Dünya daha fazla kırmızı et tükettiği sürece, tropikal yağmur ormanlarının daha fazla alanını ormansızlaştırmak için bir teşvik olacaktır. Eğer 130 milyar dolar ortaya çıkarsa, bu önemli bir fark yaratabilir. Ancak bunu tamamen ya da kalıcı olarak durdurmayacaktır. Tehlike, bunun gelecek yıllarda geri gelmesi olacaktır" açıklamasında bulundu. Turner "Bu, ne harcadığınızı ve ne elde ettiğinizi sağlam bir şekilde ölçmenin diğer her yerden çok daha zor olduğu bir alan. Elektrik sistemini karbonsuzlaştırmak için ne kadar harcayacağımızı hesapladığımızda bir rakam bulabiliriz. [Ormansızlaşma konusunda ise aşırı bir belirsizlik var. Eğer ormansızlaşmayı durdurmak için gerçekten harcama yapmak isteseydiniz, yılda bir trilyon ile muhtemelen bunu yapardınız. Eğer 10 milyar dolar ayırdıysanız, ki bu G7'den çıkan bir rakam, kendinizi kandırmayın" diye ekledi.

Sera gazı emisyonunun en büyük ikinci kaynağı ormansızlaşma

Raporda arazi kullanımı değişikliği, insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının en büyük ikinci kaynağı ve ormansızlaşma toplamın yaklaşık %15'ini oluşturduğu belirtildi. Aynı zamanda biyolojik çeşitlilik kaybı ve ekosistemlerin bozulmasında da önemli bir etken olan bu durum, Amazon gibi ekosistemlerin yakında çökebileceği yönündeki bilimsel uyarılara rağmen durmaksızın devam ettiği söylendi. Yağmur ormanı dengeleme projeleri başarısız oldu Araştırmacılar, ormanların korunması ve genişletilmesi, fosil yakıt tüketiminin büyük ölçüde azaltılmasının yanı sıra küresel ısınmanın sınırlandırılması için de kilit öneme sahip olduğunu söyledi. Birçok önde gelen şirketin yağmur ormanlarının korunmasına dayalı karbon kredileri satın aldığı ve hükümetlerin orman kaybını önlemek için Norveç ve Endonezya arasındaki 2022 anlaşması gibi ülke düzeyinde anlaşmaları giderek daha fazla takip ettiği söylendi. Ancak yapılan analizler, birçok yağmur ormanı dengeleme projesinin ormansızlaşmayı durdurma konusunda çok az başarılı olduğunu ortaya koyduğu belirtildi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz