1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Güncel
  4. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde "Toplu Sözleşme" gerilimi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde "Toplu Sözleşme" gerilimi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki TİS görüşmeleri bir kez daha tıkandı. Başkan Tugay’ın hem kamu emekçilerinin hem de büyükşehirden atılan işçilerin toplantının yapılacağı İzmir Sanat önünde eylem yapması nedeniyle masaya oturmadığı ileri sürüldü. Tüm Bel Sen ise görüşme yapılana kadar ayrılmama kararı aldı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT ve İZSU genel müdürlüklerinde görevli kamu emekçileri ile bu işyerlerinde örgütlü Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) İzmir 1 Nolu Şubesi ilie büyükşehir arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri geçtiğimiz haftalarda başlamıştı.

Sendika yöneticileri ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay bugün yeniden bir araya gelecekti ancak hem kamu emekçilerinin hem de büyükşehirden atılan işçilerin toplantının yapılacağı İzmir Sanat önünde eylem yapması nedeniyle toplu iş sözleşmesi görüşmesi başlamadan bitti. Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay ve Büyükşehir  bürokratları eylemi gerekçe göstererek masaya oturmadı. 

Masanın daha başlamadan dağılması üzerine sendika görüşme gerçekleştirilene kadar İzmir Sanat’ın önünden ayrılmama kararı alındı. Memurlar ve işçiler başkanlık makamının olduğu İzmir Sanat önünde insan zinciri oluşturdu.

Açıklama yapan Tüm Bel Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Cevdet Keleş “Bizim buraya gelmemiz rahatsızlık veriyor, biz buraya kimseyi rahatsız etmek için gelmiyoruz. Biz buraya taleplerimizin arkasında durduğumuzu göstermek için geliyoruz. İşten atılan arkadaşlar buraya geldiği için bizimle görüşmeyeceğini ifade etti sayın başkan. Biz de burada, bu binanın etrafında halka oluşturup bekleyeceğiz. Oturma eylemine geçiyoruz. Bize diyorlar ki bu ülkede bir kriz var. Bir kriz var bu doğru ama bu krizin sebebi biz değiliz. Bu krizi çıkaranlar biz değiliz, bu krizi çıkaranlar sermaye ve ülkeyi kötü yöneten hem belediye hem de gelen hükümetlerdir. Halka tasarruf var, sermayeye ve saraya tasarruf yok. Biz böyle tasarrufu kabul etmiyoruz, faturasını ödemeyeceğiz.” dedi. 

TALEPLER NELER?
7 bin kamu emekçisini ilgilendiren TİS, 1 Nisan 2024 ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında geçerli olacak. Büyükşehir kamu emekçileri tarafından belirlenen toplu iş sözleşmesinin maddeleri ise açıklandı. Açıklanan maddeler arasında 14 bin TL olan sosyal denge tazminatının 22 bin TL’ye yükseltilmesi, mevcut 5 adet ikramiyenin 4 bin 500 TL’den 7 bin 500 TL’ye çıkarılması, yılda 3 adet 3 bin TL'lik Halkın Bakkalı alışveriş çekinin verilmesi yer aldı. 

Sözleşmede dikkat çeken maddeler de yer aldı. Bunlardan biri kadın çalışanlar ücretsiz olarak HPV aşısının sağlanmas olurken, diğeri ise 0-15 yaşları arasında çocuğu olan çalışanların mesai saatlerinin düzenlenmesi oldu. Yine engelli yakını olanlarla ilgili de özel maddeler de yer aldı.

POLİS ARABULUCU OLDU
Şikayet üzerine İzmir Sanat önüne gelen emniyet mensupları sendikacılarla Büyükşehir arasında arabulucu oldu. Sendikacılar yeni bir görüşme yapana ve kendilerine yeni randevu günü verilene kadar ayrılmayacaklarını aktardı. 

Emniyet Büyükşehir bürokratları ile görüşürken bir sonuç çıkmadı. Açıklama yapan Tüm Bel Sen 1 No’lu Şube Başkanı Cevdet Keleş, "İki tane ikramiyemiz ödenmedi, diğerini de talep etmek için geldik ama barışçıl taleplerimiz demokratik olmayan bir şekilde kabul görmüyor. Bizler emek örgütüyüz, kabadayı değil. Verilmeyen ikramiyeler için buradayız. Buradan görüşme sağlanana kadar gitmeyeceğiz. Görüşme sağlansın, dertlerimizi karşılıklı anlatalım. Şundan da utandık, belediyemizin bürokratları dururken emniyet görevlileri aracılığıyla görüşüyoruz. Görüşme olana kadar burada bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

(Ege'de Son Söz/ Metehan Ud)

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz