1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Güncel
  4. Büyükşehir memurlarından bantlı eylem

Büyükşehir memurlarından bantlı eylem

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tüm Bel-Sen arasındaki sosyal denge tazminatını içeren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması ile ilgili olarak sendika üyesi memurlar bugün de eylem düzenledi. Memurlar ağızlarını bantlayarak belediye yönetimine tepki gösterdiler.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi krizi devam ediyor. Büyükşehir’de görevli kamu emekçileri arasında örgütlü KESK Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube ile belediye bürokratları arasında aylardır süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde henüz anlaşma sağlanamadı.

Son olarak Başkan Cemil Tugay, sosyal denge tazminatı için yasal sınırın üzerinde ödeme yapılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden yetki aldı. Ancak memurlar için önümüzdeki iki yıl için sıfır zam önerisinde bulundu. Bu teklif masanın yeniden dağılmasına neden oldu.

Başkan Tugay'ın teklifi, ikramiyeler dahil toplam aylık 16 bin 750 TL sosyal denge tazminatı ödenmesini içeriyordu. Yine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sözleşmede yer alan 8 Mart kadınlar günü izni, regl izni, babalık izni ve mobbing masasının da kaldırmak istediği öğrenildi.

OTURMA EYLEMİ YAPILDI
Memurlar bugün de eylemlerine devam etti. Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir çok biriminin olduğu Kültürpark’taki holler olmak üzere memurlar işyerlerinde oturma eylemi gerçekleştirdi.

Memurlar ‘Sadaka Değil Toplu Sözleşme’, ‘Bize Ekmek Yoksa Size Huzur Yok’ ve ‘Grevli Örgütlü Toplu Sözleşme’ sloganları attı. Memurlar ayrıca yönetime tepki göstermek amacıyla ağızlarını bantladılar.

AMACIMIZ NE TUGAY'I NE DE PARTİSİNİ YIPRATMAK
TÜM-BEL-SEN İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Cevdet Keleş yaptığı basın açıklamasında büyükşehir yönetimini hedef aldı.

Açıklamada şunlara yer verildi:

"İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Cemil Tugay emekçilerin kazanılmış haklarını gasp ettiği yetmiyormuş gibi, tehdit ve baskılarını sürdürmeye devam ediyor. Gasp edilen haklarını geri almak için sendikal ve anayasal haklar çerçevesinde demokratik tepkilerini gösteren memurları, kamu gücünü kullanarak soruşturma açacağını ve en ağır cezayı vereceğini ifade ediyor. Sayın Tugay bu açıklamaları ile soruşturmayı yürüten kamu görevlileri üzerinde en ağır cezanın verilmesini talep ederek baskı oluşturmak istiyor.

Sendikamızın ve belediye memurlarının amacı ne sayın Tugay’ı yıpratmak ne de partisini, sadece gasp edilen haklarını geri almak için mücadele etmektir. Gazetelere gerçek olmayan beyanlar vererek memurları itibarsızlaştırmaya çalışıyor. Sayın Tugay’a hatırlatmak isteriz, memurların sosyal denge tazminatını kurban bayramından önce kesen sizsiniz, Toplu sözleşme masasını kurmayarak ve sendikalarla görüşmeyerek emekçileri oyalayan sizsiniz, bizim muhatabımız sizsiniz topu sözleşmeyi sizinle yapmak istiyoruz dememize rağmen, CHP izin verirse ben sizinle toplu sözleşme yapmak istiyorum diyerek memurları oyalayan sizsiniz, memurlara sendikal haklarını kullandıkları için soruşturma açıp en ağır cezanın verilmesini isteyen sizsiniz, Memurların sendikal faaliyetlerini engelleyerek güvenlik güçlerine darp etiren sizsiniz, iş yerlerine polisi çağırarak emekçilere biber gazı sıktırıp tartaklatan sizsiniz. Sayın Cemil Tugay,  sizi sendikal haklara saygı duymaya, emekçileri tehdit etmemeye, emekçilerin hakkını gasp ederek bozduğunuz iş barışını yeniden tesis etmeye davet ediyoruz.

BASKI VE TEHDİT DİLİ KULLANILIYOR
Sendikaların grev ve toplu sözleşme hakkı yok ben istersem yaparım istemesem yapmam diyerek, hak ve özgürlüklere baskıcı, yasakçı bir pencereden baktığınızı ifade etmektesiniz. Siz seçimlerden önce 14 Martta sendikamızı ziyaret ettiğinizde ‘’mevcut sözleşmeden daha iyi sözleşmeler yapacağız’’ sözünüzü hatırlatmak istiyoruz. Madem sendikaları yok sayıyordunuz neden ziyaretiniz sırasında ben istersem yaparım istemesem yapma demediniz. Burada belediye memurlarını gerçek  olmayan suçlamalarla itam ederek, baskı ve tehdit dilini kullanarak siyaset yapan birisi varsa kusura bakmayın o da sizsiniz.

Sendikamız kurulduğu günden beri grevli ve toplu sözleşmeli bir sendika yasası çıkması için mücadele etmiş ve bu konuda önemli kazanımlar elde etmiştir. Sizin istersem yaparım istemezsem yapmam dediğiniz toplu sözleşme hakkımızın hukuksal temelini, ülkemizin altına imza attığı İLO sözleşmeleri ve Anayasamızın 90. Maddesinde ‘’usulüne göre imzalanan uluslar arası sözleşmeler iç hukukun üstündedir, çelişmesi halinde uluslar arası sözleşmeler uygulanır’’ maddeler oluşturmaktadır. Buradan sayın Tugay’ı hak ve özgürlüklerden yana tutum almaya davet ediyoruz.

Sayın Tugay, sendikamız ve belediye memurları sizden yeni bir hak talebinde bulunmuyor, mevcut kazanımların korunmasını istiyor, ancak siz ne diyorsunuz mevcut aldığınız sosyal denge tazminatına 2 yıl boyunca zam gelmeden devam edelim diyorsunuz, sayın Tugay bu ülkede enflasyon yok mu? hayat pahalılığı yok mu? geçim sıkıntısı yok mu?. Sizin öneriniz emekçilerin kazanılmış haklarının 2 yıl boyunca sabit tutarak enflasyon karşısında erimesini sağlıyor. Bizde diyoruz ki emekçileri enflasyona ezdirmeyin.

Buradan Sayın Tugay’a çağrıda bulunuyoruz memurları enflasyona ezdirmeyin gelin toplu sözleşme masasını kurup sözleşmeyi imzalayalım.

Geçtiğimiz hafta İzmir’de yaşanan yağış nedeniyle 2 yurttaşımızın elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesi ile ilgili soruşturmanın tüm boyutları ile araştırılması yerine siyasal bir çekişmeye döndürülmek istendiğini görüyoruz. İZSU Genel Müdürlerinin’de içinde bulunduğu çok sayıda çalışma arkadaşımız göz altına alınmıştır. Emek örgütü olarak olayın siyasallaştırılmadan tüm boyutları ile aydınlatılmasını eksiği, hatası ve ihmali olanların cezalandırılmasını ve bir daha böyle olaylar yaşanmaması için önlemlerin alınmasını istiyoruz."

(EGEDESONSÖZ)

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz