1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Ekonomi
  4. Tarım Bakanı Yumaklı Resmen Açıkladı! Çiftçilere Yüzde 100 Mazot ve Yüzde 50 Gübre Desteği!

Tarım Bakanı Yumaklı Resmen Açıkladı! Çiftçilere Yüzde 100 Mazot ve Yüzde 50 Gübre Desteği!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çiftçilere yönelik müjdeli bir haber verdi. Yumaklı, çiftçilere verilen mazot desteğinin tamamının ve gübre desteğinin ise yüzde 50’sinin karşılanacağını açıkladı. İşte ayrıntılar…

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarım sektöründe verimliliği yükseltmek amacıyla 1 Eylül tarihinden itibaren bitkisel üretim planlaması uygulanmaya başlandı. Bu kapsamda açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, mazot ve gübre desteğinin her ürüne temel destek kapsamında çiftçilere ödeneceğini, üretim planlaması için belirledikleri 13 stratejik ürün ve yem bitkisine ise temel desteğin yanı sıra ek desteğin de sağlanacağını ifade etti. Yumaklı, bu sayede 13 stratejik üründe mazotun tümünün, gübrenin ise yüzde 50’sinin karşılanacağını belirtti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Bakan Yumaklı, şu ifadeleri kullandı: bitkisel üretim destekleme modelini 'temel destek', 'planlama desteği' ve 'üretim geliştirme' desteği olarak 3 ana başlığa indirdik. Temel destek; ürünlere kıstas aramaksızın mazotun yarısını, gübrenin yüzde 25'ini vermek üzere tasarlandı. Türkiye'de üretim yapan tüm üreticiler temel desteği alacak. Planlama desteği grubunda ise; 13 stratejik ürün ve yem bitkisinin belirlenen havzalarda üretilmesi durumunda temel destek kadar bir destek daha verilecek. Yani bu durumda mazotun yüzde 50'si daha ilave olacak ve mazot desteğinin tamamını almış olacaklar. Gübrelerin de yüzde 50'sini almış olacak. 13 stratejik ürün; hububat, baklagil, yağlı tohumlar ve diğer dediğimiz patates ve soğan. 13 stratejik ürün artı 1 ürün grubuyla (yem bitkileri) Türkiye'deki toprakların yüzde 77'sinde üretilen ürünleri planlama kapsamına almış olduk.”

Türkiye'de çiftçi sayısı son 5 yılda yüzde 28 azaldı – ParaMedya

PARA YARDIMI YAPILACAK

Akşam gazetesinin haberine göre, su kısıtı olan bölgelerde de planlanan biçimde üretim gerçekleştirilirse, gübrenin de geri kalan yüzde 50'sini vermek kaydıyla o ürün için kullanılan gübre ve mazot desteğinin tümünü vereceklerini açıklayan Yumaklı, "Geçtiğimiz iki yılda bu iki girdinin ayni olarak verilmesi sistemini getirmiştik ama orada hiç istemediğimiz sonuçlar oluştu ve biz bunları çiftçilerimizden ve üreticilerimizden gelen talep sonucunda nakdi ödemeye çevirdik" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz