Zafer Haftası, İzmir’in Kurtuluş Günü ve Liman’daki ABD savaş gemisi

Mustafa Kemal Atatürk Çanakkale ve Kafkas Cephelerinden sonra Yıldırım Orduları Komutanı olarak Suriye ve Filistin ceplerine atandı. İngilizleri Halep’in kuzeyinde durdurdu. Birinci Dünya Savaşı sona erince Adana’dan 13 Kasım 1918 günü öğle saatlerinde trenle İstanbul’a geldi.

Haydarpaşa Garı’ndan bindiği ‘Kartal’ istimbotuyla Galata’ya doğru giderken, 55 parçalık işgal donanmasının arasından geçti.

O sırada yaveri Cevat Abbas hem boğaza giriş yapan düşman zırhlılarını hem de Marmara yönü­nü işaret ederek ağır ağır arkadan gelen gemileri gösterip, hüzünlü, biraz da ürkek bir sesle, "Geliyorlar" dedi.

Mustafa Kemal Paşa yaverinin gösterdiği yana baktı; İngiliz donanmasına bağlı, arala­rında Yunan zırhlısı Averof’un da bu­lunduğu gemiler ağır ağır Marmara’dan boğaza doğru ilerlemeye devam ediyordu. 

Mustafa Kemal Paşa bu gemilerin buraya gelmemesi için Ça­nakkale’de verilen savaşları, akıtılan kanları, yitirilen canları hatırladı; sonra da öfkeli, aynı zamanda azimli bir sesle: "Evet gelirler, gelirler ama bir gün de geldikleri gibi giderler” dedi...

Çok değil sadece 6 ay sonra 15 Mayıs’ta İstanbul’dan Samsun’a doğru hareket ederek o gemilerin gitmesini sağlayan Kurtuluş Savaşı’nı başlattı.

 

***

Atatürk’ün, İstanbul’dan Samsun’a doğru yola çıktığı 15 Mayıs 1919’da Yunan askerleri, İngiliz Agamemnon Gemisi’nin korumasında İzmir’e çıkarak işgale başladı.

Agamemnon Truva’yı fetheden Yunan komutanının adıydı. Elbette bu bir tesadüf değildi.

Ama Agamemnon Gemisi İzmir açıklarındayken Atatürk’ün bindiği Bandırma Gemisi de İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’e çıkıyordu.

3 yıl 3 ay 15 gün sonra Atatürk’ün çıktığı bağımsızlık yolculuğu tamamlandı ve 9 Eylül’de Türk Ordusu’nun İzmir’i girmesiyle ne Agemomnon kaldı ne da Yunan Ordusu.

***

Bugünlerde İzmir Limanı’da yine bir savaş gemisi var. İsrail’i korumakla görevli ABD’nin en büyük taaruz savaş gemilerinden USS Wasp (LHD 1) İzmir’e geldi.

Tepkilere, itirazlara ve gösterilere rağmen ABD Savaş gemisi İzmir’de duruyor.

30 Ağustos ile 9 Eylül arası Türkiye’nin Zafer haftasıdır. İzmir için de Kurtuluş’un günüdür.

Böyle bir haftada İzmir Limanı’nda mazlum Filistinlileri katleden, soykırım uygulayan İsrail’i koruyan ABD savaş ve taaruz gemisinin ne işi var? Kimse anlamadı.

Ne bir tatbikat var ne de askeri bir amaç. Daha doğrusu geminin İzmir’de ne amaçla olduğu hiç anlaşılamadı.

Bu geminin İzmir’in kurtuluş haftasında İzmir’de olması hiç yakışmadı, hem de hiç…